Agderposten

Redd Barna: Norge er tredje best på barndom

Barn som vokser opp i Singapore, har den beste barndommen, viser en ny oppvekstin­deks fra Redd Barna. Norge havner som nummer tre på lista, slått av Slovenia.

- ▶ Bibiana Piene, NTB

I motsatt ende av den ferske barndomsra­nkingen «End of childhood indeks» ligger Niger, Mali og Den sentralafr­ikanske republikk.

175 land er rangert etter en rekke kriterier når det gjelder barns helse, utdanning og beskyttels­e, herunder tilgang til skole, ernaering, barnearbei­d, barneektes­kap og -graviditet og ekstrem vold.

Sammenlign­et med fjorårets indeks er situasjone­n for barn blitt bedre i 95 av landene. I det meste av Sør-Amerika, Russland og Asia har utviklinge­n gått framover.

– Dette er velkomment nytt og viser at målrettet politikk og investerin­ger nytter, skriver Redd Barna i rapporten.

1,2 milliarder barn truet

Samtidig truer fattigdom, konflikt og diskrimine­ring av jenter barndommen til 1,2 milliarder barn.

I rundt 40 land, først og fremst i store deler av Afrika sør for Sahara, har barnas situasjon blitt verre siden i fjor. Her har de dårligst muligheter for en barndom som ivaretar deres behov for en god følelsesme­ssig, sosial og fysisk utvikling.

Også i de søramerika­nske landene Chile, Ecuador, Venezuela, Guatemala, Panama og Surinam er utviklinge­n reversert.

– Utviklinge­n går ikke fort nok framover, fastslår Redd Barna i rapporten.

Gapet øker

– Indeksen dokumenter­er enorme gap mellom rike og fattige land. Det haster med å få framgang for de mest sårbare barna, mener Redd Barna, som minner om at alle barn har den samme retten til liv og lykke uansett hvor i verden de er født – eller hvilket kjønn de har.

Verdens tre stormakter USA, Russland og Kina havner også langt etter vesteurope­iske land når det gjelder å sikre barna en lykkelig barndom. USA havner på 36. plass, Russland på 37., mens Kina er nummer 40 på lista.

Sverige, Finland, Irland, Nederland, Island og Italia er alle blant topp 10-landene, sammen med Sør-Korea.

Tapt barndom skyldes i stor grad fattigdom og konflikt, forhold som ofte går ekstra hardt ut over jentene, ifølge Redd Barna.

Blant annet får de mindre adgang til skole og risikerer å bli giftet bort og få barn i ung alder.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX ?? GODT LAND Å VAERE BARN I: Norge er verdens tredje beste land å vokse opp i, ifølge en fersk indeks fra Redd Barna.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX GODT LAND Å VAERE BARN I: Norge er verdens tredje beste land å vokse opp i, ifølge en fersk indeks fra Redd Barna.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway