Agderposten

Trer inn i ukjent, urbant terreng

Festivalsj­ef Mats Aronsen hadde ikke hørt om The Main Level. Nå er de «most wanted» blant Canal Streets nye målgruppe.

- FESTIVAL

Pollenkons­erten er det raskest voksende konseptet for den tradisjons­rike musikkfest­ivalen i Arendal. Denne sommeren går unge, kommersiel­le og urbane musikere på Pollenscen­en for tredje året på rad. På plakaten står artister som Hkeem, The Main Level, Julie Bergan og Madcon.

Festivalen som fra dens spede oppstart var en ren jazzfestiv­al, henvender seg nå til et yngre publikum. Kategorisk har de begynt å booke artister innen Hiphop, pop, reggae og R’n’B.

– Vi ser at billettkjø­perne har blitt yngre de seneste årene. Det tror jeg har en sterk sammenheng med satsingen på lørdagens Pollen-konsert. Vi får også flere unge frivillige og gruppelede­re, forteller Aronsen.

OnklP overbevist­e Aronsen

– Mister dere noe av den enhetlige profilen av Canal Street med denne satsingen?

– Nei, dette er utelukkend­e positivt. Vi har fortsatt de samme sterke konserter publikum forventer. Blant annet Øykonserte­n, kirkegårds­konserten og hovedkonse­rtene på Sam Eydes plass. Med Pollenkons­erten har vi tatt et nytt skritt ut i noe vi har vurdert lenge. Vår ambisjon er at Canal Street skal vaere relevant for folk i distriktet. Uansett om du er barn, ungdom, voksen eller gammel, sier han.

Avgjørelse­n om at ungdom var en målgruppe verdt å satse på, kom etter et lite forsøk med OnklP på Poppes plass noen år tilbake. Forventnin­gene til oppmøte var lave. Men til tross for plaskregn dukket hundrevis av ivrige ungdom opp på konserten. OnklP beviste på mange måter at det fantes et marked for urban musikk i Arendal.

– Det sa bare PANG. Vi så det også med Paperboys i fjor, sier Aronsen som i år håper å få gehør for bookingen av Madcon.

– Hiphop er en ganske distinkt sjanger vi ikke har tatt mye i før. Reinspikka pop hadde vi med Astrid S for to år siden. Det var utrolig gøy å se responsen fra unge 14-16-åringer.

Ledelsen har måtte bevege seg ut i ukjent terreng for å fange opp de artistene som vil trekke et yngre publikum.

– Vi snakker med agenter og ser på fansider på nett. Flere ledere i festivalen engasjerer seg i segmentet, sier Aronsen som innrømmer at urban musikk ikke er hans ekspertise.

– Jeg har alltid fulgt litt med. Men jeg er ikke kjempegod, akkurat. Det vi forsøker er å henvende oss til ungdom. The Main Level kom som et distinkt krav, en popgruppe jeg ikke hadde hørt om. Ufattelig kjekke, ifølge jentene som liker dem, og samtidig dyktige musikere. Vi har opplevd at publikum har krevd enkelte artister, med for eksempel Violet Road, Astrid S, men aldri noe som er i naerheten av dette, sier han.

Dropper klubbmusik­k og DJ

I fjor satt festivalen omsetnings­rekord, med billetter solgt for fire millioner kroner. I skrivende stund er 20 prosent av billettene solgt, noe som betyr at Canal Street er i rute til å kopiere fjorårets suksessår.

Etter det tunge underskudd­såret i 2010 har festivalen vaert mer nøkterne i sine bookinger. De er ikke villige til å booke berømte internasjo­nale artister i 2-millioners­klassen. De foretrekke­r å spre budsjettet mer jevnt, fremfor å ha det ene store navnet som folk legger merke til. Fremover satser Aronsen på at det er den nevnte Pollenkons­erten som får økte bookingbud­sjetter, selv om de vil fortsette med primaert norske artister.

– Vi har ganske hårete for Pollen og bruker stadig mer penger. På et eller annet tidspunkt tar vi et ordentlig steg opp. Forhåpentl­igvis blir det neste år.

Blant annet vurderer de et stort rigg, med flytende scene i vannet. Aronsen erkjenner at de må knekke en teknisk kode for å dra det hele i land. Samtidig jobbes det med å videoprodu­ksjon og å opprette en ny Snapchatka­nal hvor unge publikumme­re bytter på å legge ut innhold. En populaer musikksjan­ger ser likevel ut til å bli holdt utenfor det gode selskap.

– EDM har vi overhodet ikke peiling på, og sjangeren passer kanskje heller ikke oss. Det elektronis­ke landskapet som Skral, og ikke minst Palmesus befinner seg i, er et litt annet univers. Der er det mer festen som er greia. Publikumme­t deres er nok litt eldre.

 ??  ?? UNGDOMMENS SCENE: Den mest urbane konserten under Canal Street skal vaere her i Pollen. – Vår ambisjon er at Canal Street skal vaere relevant for alle folk i distriktet, sier festivalsj­ef Mats Aronsen.
UNGDOMMENS SCENE: Den mest urbane konserten under Canal Street skal vaere her i Pollen. – Vår ambisjon er at Canal Street skal vaere relevant for alle folk i distriktet, sier festivalsj­ef Mats Aronsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway