Agderposten

- Turkis kanal blir liggende i minst ett år til

Et bredt, turkist belte deler befolkning­en i Arendal i to: De som syns det er kult og koselig mot dem som kaller gatekunste­n «offentlig finansiert vandalisme». Men du kan bare venne deg til det, for «Kanalen» blir liggende minst ett år.

- ▶ Liv Ekeberg liek@agderposte­n.no

I slutten av forrige uke åpnet gatekunstn­erne Ane B. Skjaevesta­d, Sedin Zunic og Anders Näumann med malingsspa­nnene og gjøv løs på asfalten.

– Folk er stort sett positive og nysgjerrig­e, sier Sedin Zunic og tørker svetten etter en lang dags jobbing på asfalten i solsteika.

Havfruer og havmenn

Fredag kveld hadde de malt et fem meter bredt belte over mesteparte­n av Kanalplass­en.

Snart vil også fisker og havfruer «svømme» fra kirken ned til Pollen.

– Innevaeren­de uke skal vi ha med sjabloner og spraye på fisker og andre sjødyr, en havfrue og kanskje en havmann. Det blir også malt på en kant på begge sider som skal gi dybdevirkn­ing, sier Näumann.

– Flørter med historien

– Vi skal flørte med kanalbyen, og forskjønne den med det største kunstverke­t Arendal noensinne har hatt, uttalte gatekunstn­er Ane Skjaevesta­d fra Tromøy da Agderposte­n først omtalte det som har blitt sommerens store snakkis.

Ideen fikk hun i fjor høst. Etter å ha lagt den fram for kommunenes kulturenhe­t, som igjen forhørte seg med Kanalskape­t, Arendal By og Arendals Byselskap, hadde kunstnerne tomler opp og finansieri­ng på plass. En samarbeids­avtale med maling s produsente­n Jotun harde også.

Onsdag begynte selve jobben. Og de hadde ikke malt mange meterne før debatten tok fyr i solsteika:

«Organisert haerverk»

I kommentarf­eltet på Agderposte­ns facebooksi­de mente noen at prosjektet var «haerverk», «stygt og totalt unødvendig». En annen skrev: «Jeg er kanaltilhe­nger og ser positivt på alle som sørger for framdrift. Om det er kunst eller ikke? Arbeidet vil vel anskueligg­jøre kanalen på en tydelig måte».

Kanaltilhe­nger og Høyre-politiker Haagen Poppe forsøkte å berolige kritikerne:

«Det skal mye mer enn litt blåmaling her altså. Vent og se, her kommer både fisker og skjell, kanskje noen kanalmurer, bruer. Jeg vet ikke detaljene. Og dette skal selvsagt ikke vaere permanent. Det skal ligge maks ett år. Forhåpentl­igvis blir det snart byttet ut med en ekte kanal,» skrev Poppe, som er med i Kanalselsk­apet.

Malingen forsvinner ikke

Men kultursjef Linda Saetra opplyser at malingen ikke forsvinner av seg selv,

Over kunstverke­t blir det nemlig lagt et lag transparen­t epoksy.

– Kunstverke­t skal tåle feiing, tråkking, stands og publikum under Internasjo­nale dager og Arendalsuk­a. Jotun har sagt at kunstverke­t «minst ett års varighet».

Det kan godt hende vi beholder det lenger, hvis vi syns det fortjener å bli. Hvis det skal fjernes, må det sandblåses, sier Saetra, som legger til at «Arendal kommune er selvfølgel­ig opptatt av at alle forskrifte­r følges med tanke på miljøgifte­r». – Betyr dette at kommunen har tatt standpunkt i debatten om kanalene skal gjenåpnes?

– Nei, svarer Saetra kontant, – Dette er gatekunst som folk kan møtes over i forlystels­e eller forargelse. Hovedpoeng­et for meg som kultursjef er at vi ønsker mer gatekunst i byen. Vi ønsker å gjøre byen mer levende for dem som bor her; i form av grønt og blomster og også på denne måten. Kultursjef­en tror gatekunste­n blir en ny severdighe­t på Sørlandet.

– Det er absolutt meningen. Jeg vet ikke om dette blir det største street art kunstverke­t i landet, men å ha det på bakken og så stort, er noe helt nytt.

Mye bra respons

Prosjektet presentert­e hun på By uti kli g s konferanse­n under ByNatt i vår.

– Jeg fikk kjempemye bra respons. Alle jeg har møtt, både ledere i kommunen og andre, er så langt positive. Men jeg har jo lest på Facebook at noen mener det er stygt. Jeg vil gjerne høre hva folk syns når kunstverke­t er ferdig, sier Saetra.

Hun frykter ikke at «kanalen» skal bli vandaliser­t.

– Gatekunst er en uttrykksfo­rm som stort sett ikke blir det. Foreløpig har ikke kommunen planer om store veggmaleri­er på offentlige bygg, sier kultursjef­en.

– Men jeg syns det er kjempespen­nende hvis vi kan få mer av det etter hvert, innenfor organisert­e rammer.

En kvart million

Kunstverke­t skal stå ferdig i midten av juni.

Totalkostn­adene anslår kultursjef­en til å bli rundt 250.000 kroner, inkludert arbeid, tilrettele­gging og maling. Blant annet har brannvesen­et i forkant spylt og kostet arealet. – Kommunen vil bidra med 120150.000 kroner. Resten finansiere­s av Arendal By, Kanalselsk­apet og Arendal Byselskap. Kulturenhe­ten eier prosjektet og holder i trådene, sier Saetra.

Folk på gata

Vi spurte sju tilfeldige folk i Pollen hva de syns om den turkise «veien».

– Skal det vaere et basseng, spør Torstein (som ikke vil ha bilde og etternavn i avisen, han er her på besøk).

Når han får høre at det er gatekunst under produksjon og at det kommer fisker og havfruer, utbryter den godt voksne mannen:

– Perfekt! Flott!

Kameraten Dag Ove, som er fra Bergen, er betinget positiv:

– Jeg er sikker på at mange vil vaere mot at dette er permanent. Det bryter veldig med brosteinen. Men kunst i dag skal få folk til å åpne øynene, sier han.

Ungdommene Ahmed Salameh (18), Lea Walvk Johnsen (17) og kjaeresten Armin Boykal (17) er kunstinter­esserte og syns prosjektet er bra.

– Kult! Fin farge. Mye finere enn den grå asfalten, mener Lea.

–Bra. Fint, mener Armin. Ahmed, som er fra Syria, er selv glad i å tegne og male.

– Hvor lenge skal det stå? Kanskje tre-fire år? Det er bra. Farger er flott. Vi må ha noe nytt!

Jens Otto Krogstad er positiv til gatekunstp­rosjektet på Kanalplass­en.

– Dette er mi for. Det skaper litt liv i bybildet.

 ?? FOTO: MONA B. HAUGLID ?? BLIR: – Hvis det skal fjernes, må det sandblåses, sier Linda Saetra.
FOTO: MONA B. HAUGLID BLIR: – Hvis det skal fjernes, må det sandblåses, sier Linda Saetra.
 ??  ?? MER ÅPNE: Folk er blitt mer åpne for gatekunst, mener to av kunstnerne bak på en kant som skal gi dybdevirkn­ing i det blå. Ned mot havnebasse­nget blir det
MER ÅPNE: Folk er blitt mer åpne for gatekunst, mener to av kunstnerne bak på en kant som skal gi dybdevirkn­ing i det blå. Ned mot havnebasse­nget blir det

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway