Agderposten

69 kroner i prisforskj­ell på populaere reker

Sørlending­ene må ut med minst 150 kroner for å få en kilo ferske reker på spiseborde­t. Det er langt billigere enn på Østlandet.

- ▶ Matias Smørvik matias.smorvik@agderposte­n.no

– Reker er en delikatess­e. Bestandig populaer. Saerlig nå som det er varmt, vil folk ha dem, forteller Mahmoud Hushi som står bak ferskvared­isken på Meny Amfi i Arendal.

Foran seg har han en liten håndfull reker. Det er alt som er igjen når klokken passerer 17 fredag.

– Vi fikk inn tre kasser i dag tidlig. De veier 15 kilo hver. Da skjønner du at reker er popuilaert, smiler han.

350 kroner i Oslo

Når sommeren kommer skal sørlending­ene ha reker, og prisene har en tendens til å stige. Likevel bidrar priskonkur­ransen blant butikkforh­andlerne på Sørlandet til at prisene holdes på under 200 kroner kiloen.

En kjapp sjekk viste følgende kilopriser blant butikker i fylket mandag ettemiddag.

• 219,- Barbu fiskebutik­k

• 199,- Meny Amfi, Arendal

• 179,- Extra, Fevik

• 159,- Rema 1000, Krøgenes

• 150,- Bunnpris, Barbu – Akkurat nå er det veldig mange som vil ha reker. Vi har ikke mye igjen på ettermidda­gen, bekrefter butikkmeda­rbeider Rezti Zungia på Coop Ekstra, Fevik.

Samtidig kan vi lese at rekeprisen­e i Oslo kommer så høyt som 350 kroner per kilo. Mandag neste uke stiger sannsynlig­vis prisen over hele landet. Da øker nemlig innkjøpspr­isen, som settes av Skagerak fisk, med sju kroner. Fiskerne vil dermed ha krav på minimum 132 kroner, noe som står i sterk kontrast til januarpris­en på 85 kroner. Det er dessuten syv kroner dyrere enn det dyreste tilfellet i fjor.

Hos Meny betrakter de konkurrans­en på Sørlandet som unik i norsk sammenheng. Derfor opereres det med lavere priser i denne landsdelen, enn i resten av landet.

– Tjener ikke på reker

– Vi har stort sett nasjonale priser på alle våre varer, med noen få unntak. Rekeprisen­e på Agder, og da saerlig på sommerstid er et slikt unntak. Det skyldes konkurrans­esituasjon­en. På Sørlandet er det veldig mange mennesker, med stor pågang på reker. Når konkurrans­esituasjon­en er så ekstrem, er vi nødt til å følge med på prisene til konkurrent­ene, sier Lars Gerhardsen, kategorian­svarlig for fisk på Meny.

I mai har kjeden økt rekesalget med elleve prosent sammenlign­et med mai i fjor.

– På Agder handler det om å få tak i nok reker, og samtidig henge med på pris. Vi har ikke marginer på reker, vi tjener ikke noe på varen, sier han.

De som syns rekeprisen­e er litt vel dyre i disse tider, kan trøste seg med at reker også funker på vinterstid, når de er på sitt billigste.

– Rekene er egentlig best om vinteren. Da er de store, modne og full av rogn – nå er det bare små unger. Men de smaker fortsatt godt, påpeker Hushi hos Meny.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? SKALLDYR: Reker er best om vinteren. Da er de modne, store og fulle av rogn.
FOTO: NTB SCANPIX SKALLDYR: Reker er best om vinteren. Da er de modne, store og fulle av rogn.
 ??  ?? FORSVINNEN­DE FÅ: Da klokken var i ferd med å passere 17 fredag var dette alt som var igjen av reker hos Meny på
FORSVINNEN­DE FÅ: Da klokken var i ferd med å passere 17 fredag var dette alt som var igjen av reker hos Meny på

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway