Agderposten

De første baerene er de dyreste

Mandag traff de første frilandsdy­rkede jordbaeren­e fra Sørlandet butikkhyll­ene. Utenfor Oddensente­ret i Grimstad, hadde de flere kasser å by på.

- ▶ Frank Johannesse­n frjo@agderposte­n.no

De er søte, saftige og smaker sommer som lite annet. De norske jordbaeren­e er kommet, eller kommer veldig snart til en butikkhyll­e naer deg, men det blir kamp om de første baerene.

– De er norske, de koster 59 kroner kurven, sier polske Haline, som står utenfor Oddenseter­et i Grimstad og selger baer og grønnsaker.

Bama opplyser at de første baerene kommer til butikkhyll­ene mandag kveld eller tirsdag morgen, men enkelte har mer direkte leveranser og kan få dem tidligere.

Blir trolig billigere

Prisene er imidlertid høye den første tiden, både fordi noen baer nå blir bråmodne, og fordi det kan vaere mangel på folk til å plukke dem, nettopp fordi baerene modnes så tidlig.

Prisen er imidlertid 10 kroner lavere enn de første baerene som kom i fjor. De kostet 69 kroner kurven og kom 10. juni. En uke før årets sesong.

Var helt først

Det skal dog nevnes at for to uker siden fikk du kjørt de første norske jordbaeren­e fra Grimstad, hos Hesnes gartneri. Men de var dyrket i plasttunne­l, og således ikke er å regne sammen med de store volumene som kommer om sommeren.

– Tunnelbaer­ene våre pleier å komme rundt 17. mai, men var litt senere i år. De gir imidlertid flere avlinger, og kommer igjen når det store volumet av frilandsba­er dabber av igjen på sommeren, sier Katrine Hesnes Jarnes.

Tunneldyrk­ing gir også bedre sikring mot gråskimmel og andre trusler mot baerene.

Mye baer

Nordmenn spiser rundt fire kg jordbaer per person i året. Det meste spises i den norske sesongen som normalt varer fra sankthans til midten av august.

Det finnes tre hovedsorte­r i Norge: Korona er den mest populaere for oss nordmenn, Sonata er en relativt ny sort, og Florence kan brukes for å forlenge sesongen.

Jordbaer inneholder vitamin C, antioksida­nter, kalium og kalsium, og gir en skikkelig helseboost.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway