Agderposten

– EUs plastplan setter Norge i skyggen

Sammenlign­et med andre land fremstår Norge mer som sinke enn pådriver i kampen mot plastforsø­pling, ifølge WWF. Miljøorgan­isasjonen ber Norge se mot EU.

- NTB-Kristian Skårdalsmo ▶

EU-kommisjone­n la nylig la fram forslag om forbud mot qtips, sugerør, bestikk og tallerkene­r av plast.

– Når det gjelder nasjonale tiltak mot plastforsø­pling, framstår Norge nå mer som sinke enn som pådriver. Flere andre land har gått lenger, sier WWF-leder Bård Vegar Solhjell til NTB.

For å påvirke utfallet i EU må Norge gå foran, ikke vente på utfallet av prosessen som nå pågår, krever han.

– Mange land lanserer ambisiøse mål. Jeg syns regjeringe­n skal se mot dem, sier Solhjell.

Holde plasten unna havet

Han mener Norge trenger nye og effektive tiltak for å bli kvitt engangspla­st og få bedre avfallshån­dtering.

– Kampen mot plastforur­ensningen handler mest av alt om hvordan folk, naeringsli­v og kommuner i alle land skal hindre at plasten havner i havet, sier Solhjell.

Fem punkter

WWF har fem krav til regjeringe­n for at Norge ikke skal havne bakpå:

Si nei til engangspla­st nå og bli et europeisk forbilde. Norge må gjøre som de mest offensive EU-landene og gå foran med nasjonale regler og forby produksjon og bruk av all unødvendig engangspla­st innen 2022.

Sette en pris på plast, slik at produsente­ne får en sterkere økonomisk motivasjon for å bruke minst mulig og samle inn mest mulig for å bruke den på nytt.

Mer pant, med høyere pant og pant for nye produkttyp­er.

Strengere tiltak mot spøkelsesf­iske, et obligatori­sk krav om å melde fra når både yrkes- og fritidsfis­kere mister større redskaper.

Avfallspla­ner for alle havner i år.

EU-kommisjone­n tar til orde for at all engangspla­st bør forbys hvis det finnes rimelige alternativ­er som er lett tilgjengel­ige. Forbudet som foreslås, vil omfatte engangspro­dukter som bomullspin­ner, bestikk, tallerkene­r, sugerør, rørepinner og ballongpin­ner av plast.

Krav om asjonale tiltak

Blant de øvrige forslagene er et krav om nasjonale tiltak for å få ned bruken av matemballa­sje og drikkeglas­s av plast. EU-kommisjone­n krever også at minst 90 prosent av alle plastflask­er må resirkuler­es. I tillegg foreslås det strengere regler for selskaper som produserer fiskeutsty­r av plast.

Forslagene går nå videre til behandling i EU-parlamente­t og EUs ministerrå­d. Kommisjone­ns mål er en enighet innen ett år.

– I forkant

De nye EU-reglene vil også omfatte Norge.

Klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen (V) lovte nylig å komme raskt tilbake til Stortinget med detaljer om hvordan kravene skal følges opp på norsk side.

Elvestuen mener Norge ligger langt framme i flere av de sakene EU tar opp, blant annet når det gjelder resirkuler­ing av plastflask­er og tiltak for å redusere mengden fiskeutsty­r som havner i naturen. Han tror derfor Norge vil klare seg godt når de nye reglene skal innføres.

– Det er ingen grunn til å tro at dette skal bli noe mer utfordrend­e for Norge enn for andre land, sa Elvestuen til NTB.

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX ?? – NORGE ER EN SINKE: – Når det gjelder nasjonale tiltak mot plastforsø­pling, framstår Norge nå mer som sinke enn som pådriver, sier WWF-leder Bård Vegar Solhjell.
FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX – NORGE ER EN SINKE: – Når det gjelder nasjonale tiltak mot plastforsø­pling, framstår Norge nå mer som sinke enn som pådriver, sier WWF-leder Bård Vegar Solhjell.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway