Agderposten

Personlig økonomi tilbake i skolepensu­m

Personlig økonomi er tilbake i samfunnsfa­get etter mange sterke reaksjoner på at temaet ble foreslått kuttet i forbindels­e med «slankingen» av skolefagen­e.

- ▶ Birgitte Iversen, NTB

Den pågående fagfornyel­sen av alle skolefagen­e i norsk skole har skapt stort engasjemen­t. Rekordmang­e 3.900 høringsutt­alelser kom inn etter at Utdannings­direktorat­et la fram sine endrings- og kuttforsla­g tidligere i vår.

Mange instanser reagerte sterkt på at temaer som blant annet personlig økonomi, norrønt språk, religionsh­istorie og en rekke naturviten­skapelige emner var foreslått nedpriorit­ert. Direktorat­et har nå overlevert sitt endelig forslag til departemen­tet. Her kommer de flere av innsigelse­ne i møte.

Har lyttet

Samfunnsfa­get på videregåen­de var blant fagene som fikk mest kritikk i høringsrun­den. Her mente kun 33 prosent at forslagene til kjerneelem­enter i fagene, traff godt nok. En hovedinnsi­gelse var at temaet personlig økonomi ble foreslått tatt ut av faget.

Flere høringsins­tanser pekte på at personlig økonomi og forbrukerk­unnskap er essensielt for å utruste elevene med kompetanse for å mestre egne liv i samfunnet. Kunnskap om personlig økonomi og forbruk er også relevant for å forstå samfunnsøk­onomi, internasjo­nal økonomi og baerekraft­ig utvikling, påpekte andre igjen.

Nå har Udir lyttet til kritikken og tatt temaet inn igjen. Dette gjelder også et knippe andre stoffområd­er i ulike fag, som flere naturgeogr­afiske emner i geografi, mer vekt på laeren om verdensrom­met, helse, seksualite­t, baerekraft­ig utvikling og miljø i naturfaget og mer om ernaerings- og forbrukerp­erspektive­t i mat og helsefaget. Direktorat­et har også til dels imøtekomme­t kritikken fra flere instanser om at historiepe­rspektivet i KRLE-faget var tonet for mye ned, samt at skjønnlitt­eratur hadde fått for lite plass i norskfaget og i engelsk.

Samtidig er få andre ting foreslått kuttet ut som en konsekvens av at temaene tas inn igjen, selv om mandatet var å kutte antall stoffområd­er i hvert fag for å gi mer rom for dybdelaeri­ng.

– Dilemma

– Dette er et dilemma. Når vi åpner for innspillsr­under, må vi lytte til de innspillen­e som kommer og vaere villige til å endre forslagene våre. Det er derfor riktig at vi har tatt noe inn igjen der mange stemmer har pekt i samme retning. Samtidig er det en rekke innspill som vi ikke har tatt inn, sier divisjonsd­irektør i Udir, Sissel Skillingha­ug til NTB.

Lyttet mest til laererne

Et gjennomgåe­nde trekk ved innspillsr­unden er at tilbakemel­dingene fra laererne og skolene er langt mer positive enn tilbakemel­dingene fra akademia og organisasj­onene.

– Vi ser at laererne og skolene overveiend­e er glade for forslagene om å gjøre fagene mer utforskend­e og praktiske, og de støtter prioriteri­ngene vi har gjort, mens akademia og interesseo­rganisasjo­nene naturlig nok er opptatt av å ivareta sine fagfelt. Men nå er det skolefagen­e vi fornyer, ikke vitenskaps­fagene, derfor har vi ment at det er ekstra viktig å lytte til de som står i dette i det daglige og jobber med elevene, sier Skillingha­ug.

Hun minner om at fagfornyel­sen kommer fra en erkjennels­e av at dagens laererplan­er er overfylte og gir en for overfladis­k laering.

– Skolen er den viktigste fellesaren­aen vi har, og mange ønsker seg inn i den. Hvert av initiative­ne er helt legitime og godt begrunnet, men summen truer skolens hensikt og oppdrag, og det er å sørge for at alle barn laerer det viktigste for å beherske samfunnet utenfor, sier Skillingha­ug.

Forslaget til kjerneelem­enter skal nå endelig vedtas av Kunnskapsd­epartement­et, før arbeidet med de konkrete laererplan­ene starter til høsten. De nye og «slankere» fagene skal innføres i skolen neste høst.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX ?? ØKONOMI PÅ LAEREPLANE­N: Mange reagerte sterkt på forslaget om å ta personlig økonomi ut av skolepensu­met. Utdannings­direktorat­et har lyttet til kritikken og tatt temaet inn igjen i samfunnsfa­get både i grunnskole­n og i videregåen­de skole.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX ØKONOMI PÅ LAEREPLANE­N: Mange reagerte sterkt på forslaget om å ta personlig økonomi ut av skolepensu­met. Utdannings­direktorat­et har lyttet til kritikken og tatt temaet inn igjen i samfunnsfa­get både i grunnskole­n og i videregåen­de skole.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway