Agderposten

Nå er det farlig tørt i skog og mark

- FOTO: ERIK HOLAND

▶Etter en rekordvarm maimåned, har juni startet enda mer sommervarm. Men midt i jubelen over sol, varme og badeglede - er det viktig å huske at godvaeret også har minst et par baksider. Det er begynt å bli ille for mange bønder og fruktdyrke­re - og det er blitt veldig tørt i skog og mark. Farlig tørt.

▶Om få dager er det ti år siden skogbranne­n i Froland, Norges største skogbrann etter 2. verdenskri­g. Brannen i Mykland startet 9. juni og raste i fem dager før flammene kom under kontroll. Da var nesten 30.000 mål skog blitt flammenes rov, og mer enn 20 hytter nedbrent. Skadene ble anslått til mellom 30 og 50 millioner kroner. Til alt hell gikk ingen liv tapt.

▶Det var en gnist fra kjettingen på en skogsmaski­n som antente det som utviklet seg til storbranne­n i Froland. Når det er så tørt som nå, skal det bare en ørliten gnist til for å lage storbrann. Saerlig når det samtidig er litt vind. Derfor innførte brannvesen­et totalforbu­d mot all arbeid i skogen for en drøy uke siden. Og allerede for to uker siden innførte alle brannvesen på Agder totalforbu­d mot å gjøre opp ild utendørs.

Det betyr at det ikke er lov å grille eller tenne bål i skog og mark, og faktisk heller ikke på stranden. Det er heller ikke lov til å bruke bålplassen­e som er tilrettela­gt. Grilling i egen hage er tillatt, men selv her anmoder brannvesen­et at man passer godt på. For nå er det kanskje enda tørrere i skog og mark enn da brannen i Froland raste i 2008.

Samtidig med at skogbrannf­aren både på Sør-, Øst- og deler av Vestlandet sprenger skalaen brannvesen­et opererer med, er årets bevilgning til slokkeheli­kopter allerede brukt opp, etter flere skogbranne­r - som takket vaere deres innsats, ble slokket før de gjorde svaert stor skade. Det bør vaere en selvfølge at det ikke står på pengene her.

S●okkehe●ikopter kan vise seg å vaere en rimelig forsikring. Hadde davaerende brannsjef i Østre Agder Brannvesen blitt bønnhørt da han anmodet om rekvirerin­g av helikopter allerede to timer etter at han fikk meldingen om Mykland-brannen - kunne brannen vaert slokket mye tidligere.

Mens brannkonst­abler i beredskap nesten holder pusten og håper vaergudene gjør det samme, kan hver enkelt av oss sørge for å minne hverandre på forbudet og også ellers å tenke over hvor ørlite som nå skal til for å forårsake en storbrann.

 ??  ?? TI ÅR SIDEN SKOGBRANNE­N I FROLAND: 9. juni ii årr er det 10 år siden skogbranne­n på Mykland i Froland. I løpet av de fem døgnene brannen raste, ble 30.000 mål skog og 20 hytter ble flammenes rov i den hittil største skogbranne­n i Norge siden 2....
TI ÅR SIDEN SKOGBRANNE­N I FROLAND: 9. juni ii årr er det 10 år siden skogbranne­n på Mykland i Froland. I løpet av de fem døgnene brannen raste, ble 30.000 mål skog og 20 hytter ble flammenes rov i den hittil største skogbranne­n i Norge siden 2....

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway