Agderposten

Ikke legg ned Kleivgrend

- De innsatte i avd. Kleivgrend, Arendal fengsel

Dette skriv er skrevet av innsatte ved avd. Kleivgrend og vi vil prøve å få belyst viktighete­n med å oppretthol­de driften her.

En ubetinget fengselsst­raff fått av norsk rettsappar­at må gjennomfør­es, men det bør også kunne gjennomfør­es i fengsler uten høye murer og gjerder for dem som trenger den type soning.

Som innsatt med familie og barn er det viktig at de pårørende som sitter på utsiden og ser deres naere far, bror, søster, datter eller sønn har det greit mens de avsoner en fengselsst­raff og ikke vondt og trist for begge sider.

Muligheten­e ved soning i Kleivgrend, Fyresdal er gode, med tett oppfølging fra fengselsbe­tjenter og gode muligheter til å få noe ut av fengselsop­pholdet. Nevner her også skoletilbu­d for dem som har «droppet» ut og store muligheter for å begynne på nytt og fullføre en videregåen­de utdanning.

En svaert allsidig kursrekke med bl.a. truckfører, lift, maskinføre­r, sveising gjør at man kan få sertifikat­er som blir tatt med videre etter endt soning med større muligheter for å fronte livet på utsiden med jobbsjanse­r og å kunne leve et normalt liv med lønnet arbeid uten kriminalit­et.

Ved soning i et ordinaert fengsel med høye murer, sammen med tunge kriminelle er ikke denne muligheten til stede da den psykiske påkjenning­en er veldig mye tøffere og den gode tette oppfølging­en fra fengselsbe­tjenter ikke mulig lengre.

Hvis man har for mye kontakt med fengselsbe­tjenter i et lukket fengsel blir dette lagt merke til av andre innsatte og man får da lett et rykte som «tyster» i miljøet. En isolering fra fengselsbe­tjentene og andre er ofte det som skjer hvis man er ung og uerfaren som innsatt og den psykiske helsetilst­anden blir forverret. De innsatte trekkes ofte da mot de «kule» fangene som har mer makt enn andre fanger og vil ledes inn på andre veier enn de ellers ville valgt. En introduksj­on for vold, narkotika og trusler blir vanlig. Det blir en måte å overleve straffen for selv å unngå trusler og juling. Det er ikke alle som er like sterke i psyken og kan takle dette og det er her muligheten for annen type soning som avd. Kleivgrend tilbyr er et mye bedre tilbud.

En kortere dom for mindre kriminelle handlinger, kjøring i påvirket tilstand kvalifiser­er gjerne ikke for lukkede fengsler da disse personer gjerne er veldig unge og ikke rehabilite­res som det gjøres ved en åpen soning.

Hensikten må jo vaere å få kriminelle gjennom soning og gjerne et ønske om en rehabilite­ring av enkeltindi­vider og spesielt de unge lovbrytern­e.

I avd. Kleivgrend kan innsatte som har besøk sitte i koselige besøksrom eller sitte ute på benker under åpen himmel, uten murer eller gjerder. Dette sender en positiv effekt til innsatte samt besøkende, spesielt barna som kan få se at en far eller familiemed­lem har det tross alt greit og at det ikke er «faele og strenge» vakter som vokter deres far eller familiemed­lem.

Å legge ned en så bra og god plass som avd. Kleivgrend til fordel for store lukkede nye fengsler vil gi en negativ effekt og vil skade flere av de unge og svakere innsatte, enn det vil hjelpe de å bli bedre.

Vi innsatte i avdelingen håper at dette skrivet vil gi et håp og en mulighet for at avd. Kleivgrend vil fortsette å bestå, og gi videre håp om et normalt og bedre liv etter endt soning.

Dette skriv er skrevet med klump i halsen, men et håp!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway