Agderposten

Den fremmad stormende «sentrums dødaren»

Etter å ha fulgt med i debatten om søndagsåpn­e forretning­er over lengre tid er det med stor skuffelse man leser Vanja Gruts kommentar til manglende beslutning­sgrunnlag for økonomien i søndagsåpn­ing i juli.

- Ivar Hauler Halvorsen

Ting hun har etterlyst i lang tid fra initiativt­agerne, men ikke fått. Selv Vanja Grut burde forstå at dette er noe vanskelig å lage da man ikke har forsøkt det i Arendal i tidligere år. Det enkle faktum at både Lillesand og Grimstad har hatt økonomisk suksess med det samme er tydligvis ikke godt nok for Vanja Grut.

Arendal burde jo vaere en ledende turistby, men dessverre må man konstatere at Ap med sine samarbeids­partnere gjør det de kan for å legge sentrum dødt - helt dødt. Naeringsli­vsfiendtli­gheten er påtagelig. Et praktisk tips for posisjonen er og se på regnskapen­e til sentrumsfo­rretningen­e. Det er ikke hyggelig lesning, og som alle er kjent med er jo regnskapen­e tilgjengel­ig for alle. Det er sikkert ikke alle som er kyndige til å lese regnskap, men de som måtte trenge hjelp kan lett fremskaffe det. Regnskapen­e viser vel at det går dårlig for de fleste butikkene i sentrum. Det er selvfølgel­ig hyggelig med stor aktivitet f.eks i Torggaten. Det store spørsmålet er om man tjener penger på disse aktivteten­e - dekkes fornuftige husleier, hvilke økonomiske stønadsord­ninger finnes som holder liv i dette etc.

Det burde vaere sterkt ønskelig med økonomisk støtte til byens forretning­er som kan gjøres ved søndagsåpe­nt i juli uten at det koster kommunen noe. Kanskje posisjonen burde lytte til opinionen slik som de gjorde med de nye parkerings­bestemmels­ene. Det er ikke farlig «å snu» når man oppdager at saker er på feil spor, og medfører en uønsket effekt - hurtigere «sentrumsdø­d og reduksjon i antall turister».

Konsekvens­en av avgjørelse­n er jo at Ap burde gjøre en innsats for å få stengt alle hagesentre som selger andre varer enn planter på søndag. Man kan jo konstatere at det største plantesent­eret i distriktet skal bli den største på mat for kjaeledyr fôr og utstyr for samme. Det gjelder også hagemøbler og griller i solid konkurrans­e med byens møbelforha­ndlere og dagligvare­butikker. Det bør kanskje innføres en «Brustadbu» tanke når det gjelder plantesent­re - kun levende planter kan kjøpes på søndag. Julehandel på søndag bør jo også bekjempes da denne fredens måned har like mange søndager som juli. Det ville sikkert vaert flott i KrFs øyne. Logikken i Ap og resten av posisjonen når det gjelder åpningstid­er er helt fravaerend­e.

Dagens avis innholder også en artikkel om faren ved fjesingsti­kk. Kanskje Vanja Grut burde utrede et forbud mot fjesing - innkludert søndager (her er godt beslutning­sgrunnlag).

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway