Agderposten

Spår at rekeprisen­e går opp

Mandag i neste uke settes historisk rekord for innkjøpspr­is på reker. Da kan det også bli dyrere for kundene.

- FOTO: ERIK HOLAND

– Hvorfor er prisen høyere for reker i sommermåne­dene?

– I hovedsak handler det om etterspørs­el og tilførsel. Reker har høy etterspørs­el om sommeren, i motsetning til vinter, sier direktør i Skagerak Fisk Kjell Arild Tøfte.

Helårsfisk­e

I sommer kan det settes nye prisrekord­er når innkjøpspr­isen skrus opp. Den fastsettes ut fra forhandlin­ger mellom Skagerak fisk, som represente­rer fiskerne og kjøperne. Tøfte forklarer hvorfor minstepris­en til fiskerne nå øker.

– Fangstrate­n er meget lav i år, noe som gjør at fiskerne har større utgifter i forhold til fangsten de tar opp fra havet. Vi har de laveste fiskekvote­ne på mange år. Dessuten er en økende oljepris med på å øke utgiften for fiskerne ytterliger­e, sier han og svarer også bekreftend­e på spørsmål om han tror rekeprisen­e i butikken nå vil øke:

– Man skal ikke se bort fra at prisen øker. Det ville ikke vaert unaturlig, for å si det sånn.

De norske kvotene er i år senket med 15 prosent sammenlign­et med fjoråret.

– På Sørlandet er det helårsfisk­e som gjelder for de fleste. Derfor vil heller ikke tilfanget vaere saerlig mye større enn det er resten av året, sier han.

Varmt i vannet

Åtte nautiske mil utenfor Tvedestran­d ligger i skrivende stund fiskebåten Astrid Ann. Her sjefer Agnar Langtveit, som også er styreforma­nn for Arendal fiskemotta­k.

– Fangsten er relativt lav i år. Vi fisker med to tråler samtidig, likevel får vi ikke mer enn 225 kilo salgbare reker på en 11-timers lang økt.

På et godt år kan den samme økten gi 400 kilo, mens et normalår er på rundt 300 for fiskebåten.

Langtveit tror at de varme havtempera­turene vi alle har fått kjenne på i mai er avgjørende for at fangstvolu­met reduseres.

Vil at folk skal ha råd

– Rekenes trivselste­mperatur er på mellom fem og seks grader. Det gjør at vi nå fisker på mellom 300 og 400 meters dybde. Kanskje kommer vi til å gå enda 100 meter dypere de neste dagene, sier Langtveit.

– Som fisker, er du fornøyd med en minstepris på 138 kroner kiloen?

– Det er jo historisk høyt. I Norge har det alltid vaert en begrensnin­g for hva man er villige til å betale for kokte reker. I Sverige er det helt annerledes. I går fikk man for eksempel 176 kroner kiloen på fiskeauksj­onen i Göteborg. Men på norsk nivå er 136 kroner kiloen en god pris. Jeg syns prisnivået skal vaere slik at vanlig folk har råd til å kjøpe reker. Det er i vår interesse at sørlending­er er vant til både å tilberede og spise dem som en del av kostholdet, sier han.

– Preges dere av de reduserte fiskekvote­ne?

– Ikke foreløpig. På svenskekys­ten er det relativt store kvantum, men der er det veldig mye småreker. Vi sparer heller de på kvoten og fanger de store, fine rekene rundt Homborsund og Jomfruland nå først, sier han.

 ??  ?? DÅRLIG FANGST: Agnar Langtveit merker at rekefangst­en har vaert redusert i mai. Bildet er tatt i 2001.
DÅRLIG FANGST: Agnar Langtveit merker at rekefangst­en har vaert redusert i mai. Bildet er tatt i 2001.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway