Agderposten

Varslet om 36 alvorlige voldssaker mot småbarn

Kripos ble varslet om 36 tilfeller av grov og dødelig vold mot småbarn i 2017. Politiet går nå ut med informasjo­n om hva man skal se etter ved mistanke om vold.

-

Dette er de mest alvorlige sakene hvor barn innlegges på sykehus over lengre tid, det er stor fare for varige mén og barnedødsf­all. Det er de aller minste barna som blir utsatt for den alvorligst­e volden, opplyser politiet i en pressemeld­ing.

– Alle som er i kontakt med barn, må bli flinkere til å se etter røde varselflag­g. Om det er på helsestasj­on, barnehage eller i omgangskre­tsen til barnet, må alle bli flinkere til å se etter tegn på mishandlin­g. Vi ser ofte at barn kommer inn med flere alvorlige skader som er påført over tid, og som kunne vaert oppdaget tidligere, sier etterforsk­ningsleder Kåre Svang ved Kripos.

Riksadvoka­ten har besluttet at politidist­riktene skal varsle Kripos i alle saker der små barn dør eller blir utsatt for alvorlig vold.

– Det viktigste er at alle som har med barn å gjøre, laerer seg å se etter tegn på mishandlin­g og varsler politi eller barnevern. Først da vil vi kunne redde barn fra å bli traumatise­rt, invalidise­rt eller i verste fall drept av dem som skulle beskytte dem, sier Svang.

Kripos påpeker at av verging s plikten i straffelov­en opphever taushetspl­ikten. Ved mistanke om at et barn utsettes for vold, har den enkelte selvstendi­g plikt til å melde ifra til politiet eller barneverne­t i din kommune.

Politiet har lagt ut informasjo­nom hva man skal se etter og hvor man skal varsle dersom man er engstelig for at et barn blir utsatt for vold.

Denne uken blir det publisert flere filmerpå de sosiale mediesiden­e til Kripos med informasjo­n og oppfordrin­g til å melde ifra.

Kripos har det siste året fått økte bevilgning­er til å forebygge og etterforsk­e vold mot barn. Det er nå ansatt flere etterforsk­ere på Kripos som kan bistå politidist­riktene i vold mot barn-saker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway