Agderposten

Avslørte falsk bøssebaere­r fra Frelsesarm­een - samlet inn penger i Arendal

- ▶ Tarald Reinholt Aas redaksjone­n@agderposte­n.no

NATUROPPLE­VELSER

Natt til søndag brøt bamsen seg inn i proviantla­geret på hotellet ved Isfjord Radio, vel 90 kilometer utenfor Longyearby­en på Svalbard.

Der inne knuste isbjørnen vinflasker, rørte rundt i et par poser matavfall og spiste litt sjokolade. Det forteller Malin Stark, stasjonssj­ef på Isfjord Radio, til NRK.

Den falske bøssebaere­ren fra Frelsesarm­een i Arendal klarte å samle inn drøye 400 kroner før hun ble avslørt av politiet.

Det var mens kvinnen sonet en samfunnsst­raff for forsikring­sbedrageri – og Kriminalom­sorgen

– Da vi fikk meldingen fra Isfjord Radio, dro vi ut til stedet sammen med folk fra Norsk Polarinsti­tutt. Bjørnen stakk da vi kom ved 09.30-tiden. Den ble tydelig skremt av helikopter­et og la på svøm nordover mot den andre siden av Isfjorden, opplyser sysselmann­sførstebet­jent Vidar Arnesen på Sysselmann­ens nettsider.

Søndag kveld returnerte den.

Forsvant

– Men da vi dro ut med helikopter mandag, dagen etter, var den borte, sier Arnesen til Agderposte­n.

I snart fire år har arendalitt­en, tidligere politimann i Agder politidist­rikt, jobbet for Sysselmann­en på Svalbard.

Han er for tiden fungerende hadde plassert henne hos Frelsesarm­een i Arendal, at det straffbare forholdet fant sted. Nå må hun i fengsel for å ha lurt en rekke mennesker til å legge penger på pengebøssa hun hadde stjålet fra Frelsesarm­een i Arendal. Med en T-skjorte med sysselmann­soverbetje­nt, og var derfor ikke selv med mannskapen­e som rykket ut til Isfjord radio.

– Jeg sitter inne og «styrer», sier Arnesen.

Isbjørn på bar

Han sier antallet «isbjørnopp­drag» varierer. Noen år er det få, andre år flere. Men det er alltid noen av dem et gitt år:

– Vi er på Svalbard. Her bor det bjørn, sier arendalitt­en til Agderposte­n.

Naerkontak­t som den på Isfjord radio imidlertid er nokså sjeldne, sier han.

– Det er sjelden bjørner tar seg inn når det er folk til stede. Men i 2014 hadde vi en isbjørn inne i baren på Pyramiden Hotel, nevner Arnesen. Frelsesarm­eens logo gikk hun fra hus til hus i området rundt Solåsen i Arendal og samlet inn pengene. Men i realiteten samlet kvinnen – som er dømt en rekke ganger for vinning, inn pengene til seg selv. «Grovt utnyttet den tilliten hun ble vist av Kriminalom­sorgen

Det som oftere skjer, er at isbjørn raider hytter som står tomme.

– Og da bruker de ikke nødvendigv­is døra.

Aldri skutt en bjørn

Selv har han aldri måttet felle en isbjørn. Det er også lenge siden hans kolleger hos Sysselmann­en har måttet gjøre det.

– Men vi har måttet skremme dem, med skuter, helikopter og varselssku­dd. Noen har blitt bedøvet og fraktet bort. Taktikken varierer ut fra situasjone­n.

– Det er med bjørner som oss mennesker. De er forskjelli­ge. Noen er redde, andre er mer fortrolige med folk. Og så er de opportunis­ter, sier han etter hendelsen med den sjokoladeg­lade bjørnen på matlageret. og Frelsesarm­een», skriver Aust-Agder tingrett i dommen. Fordi hun i realiteten brøt vilkårene for samfunnsst­raff – da hun startet sin private innsamling­saksjon, kom tingretten frem til at straffen måtte settes til 25 dager ubetinget fengsel.

Eller som han har sagt via NTB:

– Hele Svalbard er isbjørnlan­d, og alle som oppholder seg her, må følge med og ta sine forholdsre­gler, sier Arnesen.

Savner varmen

Til slutt må Agderposte­n spørre om han lengter hjem til sommervarm­en i sin gamle hjemby. Han humrer:

– Når det flyr snøfyller utenfor vinduet her, og jeg får snaps fra sommeren på Sørlandet ...? Jeg kunne godt tenke meg en snarvisitt. Men det er snart ferie, og en tid for alt.

 ?? FOTO: HILDE KRISTIN RØSVIK / SVALBARDPO­STEN / NTB SCANPIX ?? KIKKER UT:Isbjørnen titter ut av en vindusåpni­ng etter at den brøt seg inn i en lagerbygni­ng som tilhører hotellet Isfjord Radio på Svalbard.
FOTO: HILDE KRISTIN RØSVIK / SVALBARDPO­STEN / NTB SCANPIX KIKKER UT:Isbjørnen titter ut av en vindusåpni­ng etter at den brøt seg inn i en lagerbygni­ng som tilhører hotellet Isfjord Radio på Svalbard.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? VIDAR ARNESEN: Den tidligere Agder-politimann­en jobber for Sysselmann­en på Svalbard.
FOTO: PRIVAT VIDAR ARNESEN: Den tidligere Agder-politimann­en jobber for Sysselmann­en på Svalbard.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway