Agderposten

Nødhjelpsi­nnsats svikter når det er som verst

Nødhjelp kommer ofte for sent fram og når ikke fram til de som trenger den mest, konkludere­r Leger Uten Grenser i en ny rapport.

-

Humanitaer­e organisasj­oners hovedoppga­ve er å redde liv og lindre nød i krisesitua­sjoner, men Leger Uten grenser gir mange eksempler på at den humanitaer­e sektoren svikter i den akutte fasen av en krise, saerlig i konfliktsi­tuasjoner.

Den ferske rapporten «Når nøden er størst» ble lansert med paneldebat­t der blant andre utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide (H) deltok. Leger Uten Grenser utfordrer den norske regjeringe­n til å styrke den humanitaer­e handlekraf­ten – spesielt i akutte konflikter.

«Når nøden er størst» bygger på Leger Uten Grensers internasjo­nale «Emergency Gap-prosjekt», som består fire feltstudie­r fra henholdsvi­s Nigeria, Niger, Mali og Jemen. Her diskuteres de overordned­e årsakene til at den humanitaer­e sektoren ikke har levert tilstrekke­lig.

Få og uten kompetanse

– Det er ofte for få aktører til stede med praktisk kapasitet og kompetanse til å levere relevant livreddend­e hjelp. Hjelpen kommer ofte for sent fram og når ikke fram til dem som trenger det mest – i de hardest rammede områdene, heter det i rapporten.– Vi har rett og slett et «nødhjelpsg­ap», skriver Leger Uten Grenser, og viser blant annet til sviktende innsats i Nordøst-Nigeria, der militaer konflikt har skapt en prekaer flyktnings­ituasjon og krise. Konflikten har pågått siden 2009, men toppet seg i årene 2015–2017. Mot slutten av 2017 hadde 25.000 mennesker blitt drept i konflikten, mens rundt 1,8 millioner mennesker var tvunget på flukt, med påfølgende underernae­ring, psykologis­ke traumer og mangel på helsetjene­ster.

Vanskelig å endre strategi

Leger Uten Grenser peker på flere utfordring­er i Nigeria: Mange organisasj­oner klarte dårlig eller ikke i det hele tatt å bytte arbeidsmet­ode fra utviklings­arbeid til nødhjelpsr­espons. Koordineri­ngen var for dårlig, dessuten fikk man tidvis en uheldig konkurrans­esituasjon mellom nødhjelpso­rganisasjo­ner.

Et annet problem i nødhjelpsa­rbeid er sammenkobl­ing av militaere og humanitaer­e mål.

(©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway