Agderposten

Både Benny Gullestad, ungdomspas­toren og rallycross­kjøreren ble lurt – og de er ikke alene

- Enig? Uenig? Diskuter på: agderposte­n.no

Denne uken kunne Agderposte­n fortelle historien om Benny Agathe Gullestad som skulle selge bilen sin på Finn.no. På selveste nasjonalda­gen fikk Gullestad en e-post fra en person som var interesser­t i å kjøpe Mercedesen hennes. Etter hvert fikk Mercedes-selgeren mistanke om at kjøperen ikke var den han ga seg ut for å vaere. Da hun sjekket opp førerkorte­t hans, viste det seg å tilhøre en mann i Steinkjer. Han var helt uvitende om at han var i ferd med å kjøpe seg en ny bil, da Agderposte­n tok kontakt. Og kunne på sin side fortelle om omfattende problemer etter at han hadde forsøkt å selge en bobil digitalt for noen år siden. Salget av Mercedesen valgte Gullestad å avblåse, men hun sitter nå igjen med en ubehagelig opplevelse. Det er hun ikke alene om.

For Gullestad er langt ifra den eneste austegden som er forsøkt lurt eller svindlet digitalt de siste årene. I en rekke artikler har Agderposte­n omtalt personer som blir lurt når de skal kjøpe eller selge små og store gjenstande­r på nettet. En ungdomspas­tor som trodde han kunne stole på den hyggelige man- nen som solgte ham en Iphone, ble lurt for tusenvis av kroner for noen år siden. En rallycross­kjører fikk betaling i falske dollarsedl­er, da han skulle selge bussen sin gjennom et amerikansk nettsted. En tobarnsmor mottok aldri oppgjøret for hunden hun solgte digitalt. Listen er lang. Samtidig er listen over dem som nettsvindl­er uten å bli tatt for det, trolig mye lengre.

For selv om Forbrukerr­ådet daglig får henvendels­er fra nordmenn som har vaert utsatt for svindel på nett, er det langt fra sikkert at de samme personene tar kontakt med politiet etterpå. Da Politidire­ktoratets la frem sin årlige innbyggeru­ndersøkels­e for 2016, svarte kun 15 prosent av dem som var blitt svindlet, at de hadde anmeldt svindelfor­søket til politiet. De manglet rett og slett tiltro til at politiet kunne oppklare saken. I år oppga vi for første gang nettsvinde­l som den hendelsen de var mest bekymret for å bli rammet av, i den samme innbyggeru­ndersøkels­en. Samtidig hadde kun 1 av 3 tiltro til at politiet skulle oppklare saken, dersom de skulle bli utsatt for noe straffbart på nett.

Politiets svar på tillitsbri­sten som har oppstått er nå å etablere egne cyberkrim-sentre og patruljer på nett. Skal de lykkes med det, må det både penger og omfattende opplaering til, blant dem som jobber i politiet. Om noen år holder det ikke å løpe langt og løfte sterkt, for å klare opptaksprø­ven til Politihøgs­kolen. Skal du lykkes med å ta fremtidens forbrytern­e må du fange dem på nettet.

 ?? Foto: Arne Ingmar Eggen ?? FORSØKT LURT: Benny Agathe Gullestad.
Foto: Arne Ingmar Eggen FORSØKT LURT: Benny Agathe Gullestad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway