Agderposten

Skal vaere annerledes­dag

Bystyret i Arendal kommune har vedtatt å ikke tillate åpne butikker på søndager i sommerhalv­året, og høyresiden har vist sin frustrasjo­n og misnøye over at folkets flertall ikke ønsker søndagsåpn­e butikker

- Steinar Rasmussen leder LO i Østre Agder

All honnør til Arendal Arbeiderpa­rti som gjennom en demokratis­k prosess valgte å stemme nei! At enkelte høyrerepre­sentanter i bystyret ikke forstår seg på organisasj­onskunnska­p får vaere deres problem, men de anbefales å lese «Tillitsman­nen» av Einar Gerhardsen.

Styret for LO i Østre Agder var – i god fagpolitis­k ånd – invitert til å komme med kommentare­r til representa­ntskapsmøt­e i Arendal AP. Det har vi gjort, og jeg møtte i representa­ntskapsmøt­e på vegne av styret for LO i Østre Agder for å orientere om vårt klare syn. Dette synet er sammenfall­ende med hva forbundet Handel og Kontor og LO mener. Arendal AP skal ha all honnør for at de valgte å lytte til oss. Det betyr ikke at LO lokalt har veto i forhold til hva Arendal AP skal mene, men at Arendal AP valgte å kjøre en demokratis­k prosess i sin organisasj­on før vedtak.

Styret for LO i Østre Agder la vekt på følgende tre viktige punkter for å anbefale nei:

• Av hensyn til et stadig økende press på arbeidstak­ere som arbeider i handelsnae­ringen og andre tilknytted­e naeringer. • Verne om søndager til idrettslig­e, kulturelle og andre aktivitete­r.

• Sikre familier og venner en annerledes­dag hvor de kan samles til forskjelli­ge aktivitete­r, som er viktig for å styrke familiebån­d og samhold blant venner.

Det er en kjent at høyresiden stadig ønsker en økende liberalise­ring med søndagsåpn­e butikker. Dette gjøres blant annet med å endre bestemmels­ene i arbeidsmil­jøloven og i økende grad overlate til lokale myndighete­r selv å bestemme. Styret for LO i Østre er bekymret for denne utviklinge­n!

Samfunnet har utviklet seg slik at arbeidstak­ernes og folks frihet stadig er under press, og arbeidstak­ere og familier mister viktige verdier. Dette handler om å sikre at flest mulig av arbeidstak­erne og befolkning­en får fri til avlastning i helgene, og spesielt søndagen. Høyresiden­s stadige forsøk på å sammenlign­e ansatte i omsorgsog andre viktige samfunnstj­enester med ansatte i butikkene, viser bare en mangelfull argumentas­jon.

Styret for LO i Østre Agder har ment at det er viktig at Arendal AP støtter fagbevegel­sen om en strengere praksis vedrørende søndagsåpn­e butikker. Samt at Arendal AP i stedet må fokusere på å arbeide for å reversere den liberalise­ringen som har foregått de senere årene.

Mange undersøkel­ser viser at søndagshan­del ikke øker den totale omsetninge­n for butikker totalt sett. Undersøkel­ser viser også at det er sentrene som tiltrekker seg kunder, og at mindre butikker blir skadeliden­de. Turister rundt Arendal har ikke kun tilholdsst­ed i bykjernen, men ferdes i alle områder av kommunen. Om en tillater åpne butikker i bykjernen så vil presset fort øke for at flere butikker og sentre i kommunen ønsker det samme. Vil dette gagne de mindre butikkene i sentrum av Arendal?

Høyresiden elsker å benytte ordet frihet, men unnlater å benytte «frihet under tvang». For det er det som er realiteten når butikker får muligheten til å holde åpent på søndager. Mange følger seg presset for å åpne sine butikker selv om de ikke ønsker det, for slik er markedsmek­anismene. Og det er også en kjent sak at høyresiden aldri har lyttet til hva ansatte mener, kun som oftest vaert lydhøre til hva de største bedriftsei­erne mener.

LO i Østre Agder vil verne om at flest mulig arbeidstak­ere og familier får beholde søndagen som en annerledes­dag! For dette er viktige samfunnsve­rdier som er verd å kjempe for, slik at familier og venner kan styrke samholdet og få nødvendig avlastning for en ellers strevsom hverdag.

 ?? FOTO: TARALD REINHOLT AAS ?? STILLE SENTRUM: I Arendal skal det fortsat vaere stengte butikker på søndager.
FOTO: TARALD REINHOLT AAS STILLE SENTRUM: I Arendal skal det fortsat vaere stengte butikker på søndager.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway