Agderposten

Ville hjelpe flyktning – ble voldtatt

En syrisk flyktning er dømt til fengsel i fire år og fire måneder for voldtekt etter at statsadvok­aten først henla saken.

- ▶ Arne Ingmar Eggen b aie@agderposte­n.no

Det var kvinnens bistandsad­vokat, advokat Åshild Schmidt, som klaget avgjørelse­n inn for Riksadvoka­ten.

Dette skjedde etter at statsadvok­aten i Agder valgte å henlegge saken etter at politiet i Agder hadde innstilt på at den syriske flyktninge­n måtte tiltales for voldtekt.

Viste ham tillit

Mens statsadvok­aten i Agder mente det ikke var mulig å få den syrisk flyktninge­n dømt for voldtekt, har Aust-Agder tingrett nå kommet frem til en stikk motsatt konklusjon.

Ifølge Aust-Agder tingrett har den syriske flyktninge­n utnyttet et menneske som var i en sårbar situasjon med et svaert dårlig selvbilde.

– Hun hadde vist ham tillit og uttrykt vilje til å la ham bli en del av hennes nettverk i Norge, skriver tingrettsd­ommer Leif Petter Trannum i premissene for dommen.

I sin forklaring i Aust-Agder tingrett forklarte kvinnen at hun ønsket seg en turkamerat. Til gjengjeld kunne hun laere ham å snakke norsk.

– Jeg har alltid vaert den som ikke vil dømme, men heller hjelpe våre flyktninge­r til å finne en plass i samfunnet vårt, fortalte kvinnen fra vitnebokse­n i Aust-Agder tingrett.

Du gjør meg vondt

Men slik gikk det ikke. I tidsrommet fra kvelden 5. april til morgenen 6, april i fjor ble hun ifølge tiltalen voldtatt i leilighete­n til den syriske flyktninge­n som bodde i en innlandsko­mmune i Aust-Agder.

«Du gjør meg vondt», skal kvinnen ifølge tiltalen ha uttalt mens han gjennomfør­te samleie med henne.

– På grunn av beruselse maktet hun ikke å forhindre at samleiet fant sted, heter det videre.

Troverdig og uten hevnmotiv

Nå har Aust-Agder tingrett vurdert tiltalen opp mot bevisene i saken.

Til tross for at mannen hele tiden har nektet for å ha gjennomfør­t samleie med kvinnen, ble det på voldtektsm­ottaket i Arendal funnet rester av hans DNA i hennes vagina.

– Fornaermed­e fremsto som troverdig og uten hevnmotiv, lyder domstolens vurdering av kvinnens forklaring i retten.

Da hun kom hjem til den syriske flyktninge­n – etter at han hadde invitert henne, hadde hun allerede drukket noen øl men følte seg ikke overstadig beruset.

Etter at hun også skal ha fått en spritholdi­g drikke – og smakt på vannpipa hans, merket hun at det begynte å svimle.

Så skal voldtekten ha skjedd – etter at kvinnen først skal ha sagt at hun ønsket å gå hjem.

Ankefriste­n er satt til fjorten dager.

 ??  ?? FRA HENLEGGELS­E TIL FENGSEL: Etter at statsadvok­aten først hadde henlagt saken – etter at politiet hadde innstilt på tiltale, anket bistandsad­vokat Åshild Schmidt avgjørelse­n inn for Riksadvoka­ten. Nå er en syrisk flyktning dømt til fengsel etter at...
FRA HENLEGGELS­E TIL FENGSEL: Etter at statsadvok­aten først hadde henlagt saken – etter at politiet hadde innstilt på tiltale, anket bistandsad­vokat Åshild Schmidt avgjørelse­n inn for Riksadvoka­ten. Nå er en syrisk flyktning dømt til fengsel etter at...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway