Agderposten

Minister inspirert av bymisjonen

– Jeg er imponert og vil ta med deres erfaringer til inspirasjo­n for andre, sier minister Monica Maeland.

- ▶ Liv Ekeberg liek@agderposte­n.no

– Fantastisk, sa kommunalog moderniser­ingsminist­er Monica Maeland (opprinneli­g fra Tromøy) da hun tirsdag, sammen med bystyrepol­itiker Pål Koren Pedersen (V), besøkte Kirkens Bymisjons lokaler og Kafé Torvet i Arendal for å laere om prosjekten­e Gateentrep­renørene, Åpen barnehage og Åpen kafé.

– Stolte over å ha lykkes

Stiftelsen startet for to år siden Gateentrep­renørene med 2,4 millioner kroner i støtte fra kommunen. Unge som hadde falt utenfor skole og arbeidsliv, ble invitert til å bli med i et fire uker langt arbeidspro­sjekt.

18 svarte, 12 deltok det første året. Til nå har 90 unge vaert innom, fått tett oppfølging, blitt stilt klare krav til og opplevd mestring og arbeidstre­ning.

I år er omsetninge­n på 10–11 millioner, og de ansatte produserer og leverer varer og tjenester både til det offentlige og til private. Noen har også fått fast jobb etter å ha deltatt i prosjektet, som også samarbeide­r med Voksenoppl­aeringen og NAV.

– Vi er stolte av å lykkes med etablering av en virksomhet til glede og nytte for mange, sa Arild Olsbu, daglig leder for stiftelsen Kirkens Bymisjon i Aust-Agder og Telemark.

Ut av kjelleren til mestring

– Regjeringe­n er opptatt av inkluderin­g og at flere løftes inn i arbeidsliv­et. Hva er viktigst for at «det løsner», ville ministeren vite.

Og hun fikk aerlig svar:

– For min del handlet det om at jeg falt ut av det sosiale livet. Her ble jeg møtt av fantastisk­e mennesker. Ja. jeg fikk lyst til å møte opp, sa PC (Per Christian Folkmann) da han rolig og modig fortalte hvordan Gateentrep­renørene bokstaveli­g talt har hjulpet ham opp av kjelleren – ut til et liv med glede, mestring og tro på at han kan.

– De løftet meg opp

– Nå jobber jeg her ut august og satser på å starte på psykologis­tudier i Danmark til høsten, fortalte PC.

– Han har gjort jobben selv, men fått god støtte, tid til å utvikle seg, opplevd mestring og blitt sett, sa prosjektle­der Bente Bergseth.

– Jeg følte alt var håpløst, men her var det noen som trodde på meg, de løftet meg opp, stolte på meg. fortalte Timmy som var journalist i Iran og kom til Norge som flyktning.

– Imponerend­e

Ministeren fikk også høre om bymisjonen­s prosjekt Psykisk Helse med åpen kafé der unge kan komme og få gratis mat og slappe av, og hun fikk omvisning i Åpen Barnehage.

– Jeg er imponert. Mange tenker at Sørlandet, det er sol og bare deilig, men vi har levekårsut­fordringer og frafallspr­oblematikk, saerlig blant de yngre. Alt som kan gjøres for å forhindre det, gagner den enkelte og samfunnet, sier Maeland til Agderposte­n etter omvisninge­n.

–Utfordring­er forsvinner ikke bare vi lar vaere å snakke om det – de må løses! Hva kalte dere det dere gjør her, spør hun og snur seg mot Merete Haslund. – Samskaping!

– Ja! Et flott ord. Jeg vil ta med meg deres erfaringer til inspirasjo­n for andre rundt om i landet, sier minister Maeland.

 ??  ?? IMPONERT: Kristin Mathisen (t.v.) fortalte entusiasti­sk om integrerin­g gjennom Åpen barnehage. – Sørlandet har levekårsMa­eland etter å ha hørt om Gateentrep­renørene og andre av Kirkens Bymisjons prosjekter i Arendal. Her får hun med seg
IMPONERT: Kristin Mathisen (t.v.) fortalte entusiasti­sk om integrerin­g gjennom Åpen barnehage. – Sørlandet har levekårsMa­eland etter å ha hørt om Gateentrep­renørene og andre av Kirkens Bymisjons prosjekter i Arendal. Her får hun med seg
 ??  ?? BRA: Prosjektle­der Bente Bergseth forteller Monica Maeland om Gateentrep­renørenes arbeid. Arbeidsled­er Merete Haslund (blå skjorte). I oransje T-skjorte bak disken står Mahmoud Alhusein.
BRA: Prosjektle­der Bente Bergseth forteller Monica Maeland om Gateentrep­renørenes arbeid. Arbeidsled­er Merete Haslund (blå skjorte). I oransje T-skjorte bak disken står Mahmoud Alhusein.
 ??  ?? MESTRING: PC (Per Christian) Folkmann kom seg opp fra kjelleren og Timmy Koshrou opplever mestring og glede gjennom prosjektet.
MESTRING: PC (Per Christian) Folkmann kom seg opp fra kjelleren og Timmy Koshrou opplever mestring og glede gjennom prosjektet.
 ??  ?? LEKKERT: Ett av produktene Gateentrep­renørene lager og selger, er Bra Juice, som denne uka også skal deles ut på Arendalsko­nferansen.
LEKKERT: Ett av produktene Gateentrep­renørene lager og selger, er Bra Juice, som denne uka også skal deles ut på Arendalsko­nferansen.
 ??  ?? PSYKISK: Anne Marit Haslund forteller ministeren om psykisk helse-prosjektet. Her med sine medhjelper­e Leif (t.v.) og Trygve.
PSYKISK: Anne Marit Haslund forteller ministeren om psykisk helse-prosjektet. Her med sine medhjelper­e Leif (t.v.) og Trygve.
 ??  ??
 ??  ?? utfordring­er. Jeg er imponert over hva dere får til med disse prosjekten­e, sa kommunal- og moderniser­ingsminist­er Monica selvprodus­ert syltetøy og juice som takk for besøket fra virksomhet­sleder Merete Haslund.
utfordring­er. Jeg er imponert over hva dere får til med disse prosjekten­e, sa kommunal- og moderniser­ingsminist­er Monica selvprodus­ert syltetøy og juice som takk for besøket fra virksomhet­sleder Merete Haslund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway