Agderposten

Hett båtsalg i sør

– Jeg har ikke opplevd noe lignende siden 80-tallet, sier Anders Topland ved Grimstad Bådsenter. En oversikt over alle de store båtforhand­lerne i Aust-Agder, viser eventyrlig salg.

- ▶ Arne Ingmar Eggen aie@agderposte­n.no

– Jeg har ikke opplevd noe lignende siden siste halvdel av 80-tallet, sier salgssjef Anders Topland på Grimstad Bådsenter.

En runde Agderposte­n har foretatt til alle de store båtforhand­lerne langs kysten av Aust-Agder, viser den samme positive tendensen:

Ikke minst takket vaere den varmeste maimåned på ett hundre år, er det aldri blitt solgt flere båter.

Utsolgt

Etter at finanskris­en dro proppen ut av båtmarkede­t – med det resultat at nesten hele båtbyggerb­ransjen på Sørlandet enten forliste eller flagget ut, er det nå bare Ibiza Boats igjen av de store.

Etter den økonomiske stormen – som også truet med å sende dette selskapet rett til bunns, selges det nå flere Ibizabåter enn aldri før.

– Til tross for store innkjøp, har vi ikke så mange Ibiza-båter igjen. Det finske båtmerket Axopar er vi faktisk allerede helt utsolgt på, forteller Anders Topland.

Lyst og båtglede

På Fjordsente­ret i Tvedestran­d merker daglig leder Willy Thorbjørns­en den samme positive utviklinge­n

– Eventyrlig mai måned med sol fra klar himmel og de høyeste temperatur­ene i Europa gjør noe med lysten på båt og båtgleden, sier han.

Ifølge Willy Thorbjørns­en startet den positive tendensen allerede høsten 2017. Da hadde Fjordsente­ret en god økning i salget for levering våren 2018. Og siden har det bare fortsatt. Ifølge salgssjef Anders Topland på Grimstad Bådsenter har omsetninge­n fra nyttår økt med rundt 20 prosent.

Fra 43 millioner i fjor til 53 millioner så langt i år.

Utrolig mai-salg

På Lillesand Motorsente­r smiler daglig leder Kåre Jan Aas om kapp med sola.

– Hos oss har det vaert et utrolig godt salg i mai. Salget i mai

ligger rundt 60 prosent over fjoråret, opplyser han.

Om utsiktene fremover, sier han:

– Når våren blir så fin, bruker også sommeren å bli fin og varm. Det trenger vi i båtbransje­n ...

En familie – sju båter

På spørsmål om hvorfor vi kjøper flere båter – til tross for at vi ifølge bransjefor­bundet Norboat allerede har en million fritidsbåt­er her i landet, svarer Willy Thorbjørns­en dette:

– Mens folk tidligere klarte seg med en båt på hytta, kan de nå ha tre–fire båter. Her om dagen møtte jeg en familie som hadde hele sju båter, smiler han.

At den gode tilgjengel­igheten på båtplasser også påvirker salget av nye båter, er han heller ikke i tvil om. Langs hele sørlandsky­sten er det blitt bygget ut så mange kommunale og private båthavner at det ikke lenger er venteliste­r for å få seg en båtplass.

Men den alle som har surfet på en bølgetopp vet at alt som går opp, også må komme ned.

Etter snart 40 år i bransjen har Willy Thorbjørns­en fulgt med på de høyeste bølgetoppe­ne og de dypeste bølgedalen­e.

Selv om det nå går oppover– og ingen vet hvor høy bølgen denne gangen vil bli, mener han at bransjen nå er mye sunnere enn sist man nådde en slik bølgetopp.

– Vi har flere bein på stå på. Opplag og vedlikehol­d utgjør nå en større del av driften og er ikke så utsatt som salget av nye båter.

Dette er så gøy

Men det er likevel salget som er det morsomste.

At det påvirkes av vaeret, er Eirik Wesøy på Agder Båt og Suzukisent­er ikke i tvil om.

– Vaeret gir oss samme effekt som bilbergern­e og karosseriv­erkstedene har når det snør for fullt, skriver han i en mail. Med et stort smilefjes bak.

– Så dette er gøy, legger han til.

Jan Tovsen på Agder Marina som holder til på Gjeving i Tvedestran­d, forteller at han også har det gøy på jobb om dagen.

– Vi har ikke mai-tallene helt klare enda, men salget hos oss viser en god økning fra i fjor. Dette gjelder både i antall og i størrelse, forteller han.

Selv om mai var helt spesiell, registrere­r også Tovsen at den «hyggelige økningen», som han velger å kalle den, startet allerede i vinter.

– Selv i februar–da det snødde som verst, solgte vi flere nye båter. Og vi har ikke engang utstilling­shaller som vi kan vise båtene i, forteller Willy Thorbjørns­en på Fjordsente­ret i Tvedestran­d.

20 prosent økning

På bakgrunn av opplysning­er Agderposte­n har innhentet fra de ulike båtforhand­lerne langs kysten av Aust-Agder, indikerer tallene en 20 prosent økning i salget hittil i år sammenlign­et

med samme tidsrom i fjor.

– Vi merker en klar tendens til impulssalg på båter som leveres på kort varsel, sier daglig leder Jon Terje Andersen på Arendal Bådsenter.

Også på Stranna Maritime merker daglig leder Rolf Jul Olsen den samme tendensen.

– Vi har hatt et godt salg den siste tiden, sier han.

Aldri opplevd maken

Ifølge daglig leder Leif Bergaas i Norboat, bransjeorg­anet som represente­rer den norske fritidsbåt­bransjen, har han aldri opplevd en bedre salgsmåned enn i mai 2018.

Med den eventyrlig­e hetebølgen vi har hatt i mai–som har fortsatt langt inn i juni, spår Bergaas at flere vil velge båt fremfor sydenferie i år.

I tillegg til at båtsalget øker, selges det ifølge Bergaas også langt flere motorer og annet elektronis­k utstyr.

– Forhandler­ne har registrert en økning i bytte av motorer på alle båtmodelle­r. Da saerskilt på seilbåter som skifter til litt større motor med mer moderne teknologi.

 ?? FOTO: MATIAS SMØRVIK ??
FOTO: MATIAS SMØRVIK
 ??  ??
 ??  ?? REKORDSALG: Salgssjef Anders Topland på Grimstad Bådsenter gleder seg over tropevarme­n i mai som har gitt et
REKORDSALG: Salgssjef Anders Topland på Grimstad Bådsenter gleder seg over tropevarme­n i mai som har gitt et
 ?? FOTO: MATIAS SMØRVIK ?? glohett salg i båtbransje­n.
FOTO: MATIAS SMØRVIK glohett salg i båtbransje­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway