Agderposten

Se opp for villvin, vrifuru og sølvtvetan­n

Hørt om villvin, vrifuru og sølvtvetan­n? Disse fremmede artene utgjør en mye større risiko enn ekspertene trodde i sin forrige vurdering i Norge.

-

Ny kunnskap og nye metoder gjør at en rekke arter har endret status på Artsdataba­nkens fremmedart­sliste i år, sammenlign­et med forrige vurdering i 2012.

– Med den nye fremmedart­slisten har vi fått oppdatert og solid kunnskap om mange fremmede arter, sier klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen (V).

Artsdataba­nken har nå gjennomfør­t sin tredje risikovurd­ering.

– Det gjelder både arter som har etablert seg, og de som banker på og dermed kan etablere seg i Norge. Fremmedart­listen er en grunnplank­e i arbeidet for å sikre effektiv innsats mot fremmede, skadelige organismer, understrek­er statsråden.

Den nye listen ble lagt fram under konferanse­n «Fremmede organismer – risiko for natur, plante- og dyrehelse» tirsdag.

Sølvtvetan­n

Den eneste arten som har hoppet opp fire trinn på skalaen siden forrige vurdering, er hageplante­n sølvtvetan­n. Den har gått fra å ha «ingen kjent risiko» til å ha «svaert høy risiko».

Endringen skyldes ikke stor spredning, men at det er fare for at planten hybridiser­er med skoggulltv­etann, som er kritisk truet i norsk rødliste. Dersom hybridene krysser tilbake med skoggulltv­etann, vil det kunne føre til en innblandin­g av sølvtvetan­ngener i denne truede arten.

Sju arter har gått opp tre trinn i risiko, fra «ingen kjent risiko» til «høy risiko», og en av dem er villvin. Dette er en flerårig klatrebusk fra Nord-Amerika og en velkjent hageplante i Norge. Den er blitt brukt til å dekke støyskjerm­er og bratte skråninger.

Problemet med villvinen er at den danner tette matter som fortrenger hjemlige og til dels sårbare og sjeldne planter.

Vrifuru og gjedde

Én av de 25 artene som har gått opp to trinn i risiko, er vrifuru, et lyselskend­e treslag fra det vestlige Nord-Amerika. Det har gått fra «potensielt høy risiko» i 2012 til «svaert høy risiko» i år.

Treet kan bli 25 meter høyt i Norge og kan når det plantes, endre miljøforho­ldene sterkt ved at løvtraer erstattes av bartraer. Det er nå dokumenter­t at arten har spredd seg og er etablert med ville bestander i ti fylker.

For første gang har Artsdataba­nken også risikovurd­ert arter som er regionalt fremmede.

Gjedde er regionalt fremmed i en rekke norske fylker, selv om den også forekommer naturlig i deler av landet.

Det har gjennom lang tid vaert omfattende spredning av gjedde i norske vassdrag, og i senere år har det vaert satt ut gjedde i en rekke innsjøer i Sør-Norge. Gjedda har sterk evne til å spre seg, og den kan påvirke naturen blant annet ved å utrydde ørretbesta­nder i mindre innsjøer. Den utgjør dermed «svaert høy risiko» for naturmangf­oldet.

Snøkrabbe

Snøkrabbe har gått ned fra «svaert høy risiko» til «potensielt høy risiko», fordi ekspertene nå ser på Svalbard og fastlandet hver for seg. Mens snøkrabben har fått lavere risikokate­gori på fastlandet, er den vurdert til å utgjøre «svaert høy risiko» i havet utenfor Svalbard.

Arter som fortsatt befinner seg i kategorien «svaert høy risiko» er sørhare, gullregn og kongekrabb­e.

Artsdataba­nkens risikovurd­eringer går nå under navnet fremmedart­slisten, og man har gått bort fra å bruke begrepet svartelist­en om enkelte fremmede arter. (©NTB)

 ??  ?? UTGJØR EN RISIKO: Kjell Sørbø og datteren Helle i Kjøllefjor­d med snøkrabbe. Artsdataba­nken nå ser på Svalbard og fastlandet hver for seg når den utarbeider
UTGJØR EN RISIKO: Kjell Sørbø og datteren Helle i Kjøllefjor­d med snøkrabbe. Artsdataba­nken nå ser på Svalbard og fastlandet hver for seg når den utarbeider

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway