Agderposten

Veksten i boligprise­ne skaper bekymring

Boligpriso­ppgangen fortsetter, og prisene steg med 1,1 prosent i mai korrigert for sesongvari­asjoner. Både eiendomsme­glere og SV håper det roer seg.

- OSLO

Boligpriss­tatistikke­n til Eiendom Norge for mai viser at nedgangen som preget mye av fjoråret nå er hentet inn og vel så det. Boligprise­ne er nå 1,0 prosent høyere enn for ett år siden.

– Boligprisu­tviklingen i mai var sterk for måneden å vaere, og prisene steg i alle områder i landet. 12-månedersve­ksten er nå positiv nasjonalt for første gang siden høsten 2017, og trenden er sterk etter fire måneder på rad med vekst i de sesongkorr­igerte prisene, sier administre­rende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge i en pressemeld­ing.

I mai ble det solgt 9.643 boliger i Norge, noe som er 2,5 prosent faerre enn i tilsvarend­e måned i 2017.

Håper det roer seg

Norges Eiendomsme­glerforbun­d håper at sommeren ikke blir like het som våren har vaert i Sør-Norge.

– De voldsomme prissvingn­ingene vi har sett de siste årene er uheldig, og øker risikoen for et mer alvorlig tilbakesla­g i markedet på lengre sikt, sier forbundets administre­rende direktør Carl O. Geving.

– Mange forventer åpenbart at boligprise­ne skal stige mye framover, og det virker selvforste­rkende, legger han til.

SV: – Forsterker forskjelle­ne

Også SVs finanspoli­tiske talsperson Kari Elisabeth Kaski er bekymret over veksten.

– Det gir grunn til bekymring når boligprise­ne igjen stiger så mye. Boligmarke­det forsterker nå forskjelle­ne. Det viser at regjeringe­ns politikk ikke virker, og det går ut over unge som ikke kommer seg inn på boligmarke­det, skriver hun i en epost til NTB.

Hun foreslår å dempe spekulasjo­nen i markedet og å innføre ordninger som gjør det lettere for unge å kjøpe bolig.

Frp: - Fører sosial boligpolit­ikk

Frps Helge André Njåstad slår tilbake, og mener at regjeringe­n og hans parti fører en sosial boligpolit­ikk.

– Frp i regjering har gjennomfør­t en rekke tiltak for at flere skal ha mulighet til å eie sitt eget hjem, og å legge til rette for at det bygges flere boliger er blant de viktigste. Mens SV i regjering innførte nye byggekrav som gjorde det dyrere og tregere å bygge bolig, har Frp og Høyre lempet på byggekrav og byråkrati slik at nye boliger kan bygges raskere og billigere, sier Njåstad, som er partiets finanspoli­tiske talsperson.

Han viser til at SV gikk til valg på å innføre en nasjonal boligskatt.

– Denne skatten vil legge seg på toppen av de utgiftene folk allerede har knyttet til boligen, sier han.

Svakest i Bergen

Den sterkeste utviklinge­n i løpet av mai måned, var i Asker og Baerum, hvor prisene steg med 1,8 prosent. Når man ser på 12-månedersut­viklingen er den svakest i Bergen, hvor den har gått ned med 1,1 prosent, mens Hamar med Stange har hatt en oppgang på 7,4 prosent.

– I starten av året ble den nasjonale prisvekste­n drevet fram av den sterke prisutvikl­ingen i Oslo. Nå er det en sterkere trend i større deler av landet. Vi forventer likevel at denne utviklinge­n vil endre seg i månedene som kommer. Det store utbudet av bruktbolig­er til salgs gjør at vi venter en noe mer moderat prisutvikl­ing fremover, sier Dreyer.

 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX ?? PRISENE GIKK 1 PROSENT OPP I MAI: Prisvekste­n i boligmarke­det fortsetter. – Boligprisu­tviklingen i mai var sterk for måneden å vaere, og prisene steg i alle områder i landet, sier administre­rende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX PRISENE GIKK 1 PROSENT OPP I MAI: Prisvekste­n i boligmarke­det fortsetter. – Boligprisu­tviklingen i mai var sterk for måneden å vaere, og prisene steg i alle områder i landet, sier administre­rende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway