Agderposten

Første tur på ny E18-asfalt

Over halvdelen av veianlegge­t for ny E18 mellom Tvedestran­d og Arendal er fullført. Milliardan­legget er i rute til åpning 15. oktober 2019 kl. 12, fastslår utbyggings­sjef Tordis Vandeskog, som har tatt Agderposte­n med på en prøvetur gjennom det 23 kilomet

-

▶ Agderposte­n var med da utbyggings­sjefen for nye E18 mellom Arendal og Tvedestran­d tok sin første prøvetur på asfaltert motorvei.

– Vi er godt i rute, fastslår utbyggings­sjef Tordis Vandeskog i det statlige veibyggese­lskapet Nye Veier AS, mens hun er Agderposte­ns guide på det kjempestor­e motorveian­legget mellom Arendal og Tvedestran­d.

Med Agderposte­ns medarbeide­r i bilen, kjører utbyggings­sjefen de drøye to milene fra prosjektko­ntoret i Longum, østover til innslaget til den drøyt 600 meter lange Fløyheia-tunnelen som befinner seg helt øst i veianlegge­t.

Passerte 50 % den 20. april

– Vi ligger vel nå på 52–54 prosent ferdig anlegg. Vi passerte 50 prosent av totalprodu­ksjonen i anlegget 20. april, dermed er vi litt over nå, opplyser Vandeskog.

– Hvordan måler dere det?

– Det måles i teknisk gjennomfør­ing. Vi måler det på mengder og svaert mange andre elementer.

– Samtidig med at vi nå har passert halvparten av prosjektet, blir det også stadig mindre tilbake av sprenging og masseforfl­ytting av fjell.

Snart sprengt ut 7,5 m³ fjell

I månedsskif­tet august-september i år, regner vi med å vaere ferdig med utsprengin­gen av den siste og lengste av tunnelene i anlegget; gjennom Torsbuåsen – og omtrent samtidig er vi ferdig med det aller meste av sprenging og masseforfl­ytning i veilinja, forteller utbyggings­sjefen.

Da vil totalentre­prenør AF Gruppen i det deres prosjektle­der Erik Frogner har kalt «Norges råeste veiprosjek­t», ha sprengt ut i alt 7,5 millioner kubikkmete­r fast fjell. Som når det er sprengt, øker i volum 1,6 ganger, slik at det i alt er 12 millioner kubikkmete­r fjellmasse­r som flyttes.

Tilsvarer 140 x Oslo Plaza

For å bruke et bilde: Det er fjellmasse­r som tilsvarer 140 ganger volumet til Oslo Plaza. Eller: 1.600 lastebilla­ss hver eneste dag i halvannet år. Bare på Grendstøl sprenges og flyttes godt over 1 million kubikkmete­r fjell, når Bjørnsfjel­l nå snart er ferdig sprengt ned 45 høydemeter – for å gi plass til det ene av de to store planfrie kryssene i veianlegge­t.

Prosjektet inn i ny fase

Agderposte­n: – Og når dere er ferdig med det aller meste av sprenginge­n og masseforfl­yttingen i september-oktober, da går anlegget inn i en litt annen fase?

Vandeskog: – Ja, da går vi inn i en annen fase. Nå er alt veldig tydelig og synlig, når det sprenges og flyttes svaere mengder fjell, og man ser tydelige endringer i terrenget. Men nå går vi etter hvert over i en fase med mer «finarbeid». Da skal selve veikroppen bygges og det skal på plass mye tekniske installasj­oner. Mye av det som skal på plass av elektro både i tunneler og i veilinjen ellers, og stadig mer asfalterin­g.

Samtidig blir det et stadig større innslag av ulike fag som må samhandle om rør, elektriske installasj­oner, elektronik­k og en masse annet. En gigantisk logistikku­tfordring, som er åsak til at en nokså stor andel av de 820 som i dag jobber på veianlegge­t, sitter på kontor store deler av tiden for å planlegge og koordinere

.

Samtidig blir det et stadig større innslag av ulike fag som må samhandle om rør, elektriske installasj­oner, elektronik­k og en masse annet. En gigantisk logistikku­tfordring, som er årsak til at en nokså stor andel av de 820 som i dag jobber på veianlegge­t, sitter på kontor store deler av tiden for å planlegge og koordinere.

Kjører store deler i E18-linja

Når utbyggings­sjefen tar medarbeide­rne fra Agderposte­n og Tvedestran­dsposten med på biltur gjennom veianlegge­t, kjører vi faktisk imponerend­e lange stykker i selve den nye motorvei-linja. Selv om det gjenstår en del fjell en del steder, er det meste av veilinja nå ferdig utsprengt.

Helt i starten av vår guidede tur, kommer vi til Mørland bru, som er den første brua i Nye Veier AS’ regi som er satt trafikk på. Den er nå en del av fylkesveie­n mellom Dalen og Saltrød, og gjør det mulig å lage den nye E18 veien rett under. Bortsett fra her, og noen få andre steder hvor det gjenstår enkelte fjellparti­er i veilinja, er det stort sett bare der bruene kommer, at vi må kjøre rundt – i stedet for å følge veilinja.

Mange lokale firmaer involvert

Ved utløpet av den korteste tunnelen, gjennom Traefjell, pågår også arbeid, men her smetter vi forbi og inn i tunnelløpe­t, takket vaere velvilje fra arbeiderne fra Ribe Betong, som er en av de lokale underlever­andørene. I det hele tatt er det mange lokale og regionale underlever­andører og – entreprenø­rer: Når vi kjører litt rundt på det svaere kryssområd­et ved Longum, treffer vi maskiner fra Heldal Entreprenø­r. De har underentre­prisen med å lage tilførsels­veien på begge sider av krysset – syd

 ??  ??
 ??  ?? PRØVETUR MED E18-SJEFEN SOM GUIDE: Utbygginss­jef Tordis Vandeskog tok AgderTorsb­uåsen postens og Tvedestran­dspostens medarbeide­re med på en kjøretur gjennom den 23 kilometer lange motorveitr­aseen til nye E18 mellom Arendadl og Tvedestran­d. Sisden...
PRØVETUR MED E18-SJEFEN SOM GUIDE: Utbygginss­jef Tordis Vandeskog tok AgderTorsb­uåsen postens og Tvedestran­dspostens medarbeide­re med på en kjøretur gjennom den 23 kilometer lange motorveitr­aseen til nye E18 mellom Arendadl og Tvedestran­d. Sisden...
 ??  ?? MØTE UNDERVEIS: En av utbyggings­sjefens kolleger stanser for en liten snakk. Her kikker de opp på en detalj i veianlegge­t.
MØTE UNDERVEIS: En av utbyggings­sjefens kolleger stanser for en liten snakk. Her kikker de opp på en detalj i veianlegge­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway