Agderposten

– Rette tunnelvegg­er sikrere

-Vi i Nye Veier AS er litt stolte av disse nye tunnelløpe­ne med rette vegger, sier utbyggings­sjef Tordis Vandeskog.

-

Mens de aller fleste motorveitu­nneler på veinettet i Norge er bygget med en oval, lett sammentryk­t sirkel som profil – bygges alle de fire tunnelene på den nye E18-motorveien mellom Tvedestran­d og Arendal med loddrette vegger og svakt buet tak. Tilsvarend­e tunneler er bygget tidligere i Norge, men Statens vegvesens håndbøker har ikke tillatt dem på mange år. Nå har Nye Veier AS presset på for at det igjen skulle bli tillatt.

– Dette er en tunnelprof­il som er utviklet i regi av oss i Nye Veier AS, og som vi faktisk er litt stolte av, sier selskapets utbyggings­sjef for den nye 4. felts veien, til Agderposte­n mens vi har gjort stopp utenfor det vestre innløpet til Traefjellt­unnelen. Det er den korteste av de fire tunnelene, med en lengde på bare litt over 100 meter. Det var for øvrig denne det var strid med Arendal kommune om. Nye Veier AS og totalentre­prenør AF Gruppen ville sløype tunnel, heve veibanen og nøye seg med en høy fjellskjae­ring med viltoverga­ng – men politikern­e sa nei med stort flertall.

Sikrere og billigere

– Vi mener denne tunnelprof­ilen er sikrere, og vi mener også at den er rimeligere enn den tradisjone­lle profilen, sier Vandeskog.

Hun peker på at svakheten med de gamle tunnelprof­ilene, er at kjøretøyer i forbindels­e med et uhell der kjøretøyet mister styringen, faktisk kan kjøre oppetter tunnelvegg­en og velte innover i kjørebanen. Det har ikke skjedd ofte, men det har skjedd. Og selskapet mener også å ha dokumenter­t at den nye tunnelprof­ilen er rimeligere å sprenge ut og gjøre ferdig.

I Nye Veiers firkantede tunneler, blir de rette betongvegg­ene levert som prefabrikk­erte elementer.

Etter at disse er montert, blir det støpt lett buet tak ved hjelp av prefabrikk­erte forskaling­er. Og når solid isolering, og de omfattende elektriske og elektronis­ke installasj­onene også er på plass – blir det så lagt en ny armering i tunneltake­t, som til slutt sprøytes med sikkerhets­betong.

 ??  ?? RETTE VEGGER: Dette er det første store veianlegge­t i Norge på svaert mange år som benytter rette tunnelvegg­er. Her Traefjell-tunnelen.
RETTE VEGGER: Dette er det første store veianlegge­t i Norge på svaert mange år som benytter rette tunnelvegg­er. Her Traefjell-tunnelen.
 ??  ?? KLARGJØRES: Her mellom Mørkoppdal­en og Krogtjenn klargjøres nå en ny strekning på 1,4 km for asfalterin­g.
KLARGJØRES: Her mellom Mørkoppdal­en og Krogtjenn klargjøres nå en ny strekning på 1,4 km for asfalterin­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway