Agderposten

Solgte «Olsen-bil» – må ta bilen tilbake

Et bruktbilfi­rma i Arendal er dømt til å ta tilbake en såkalt «Olsen-bil» de solgte i 2013.

- ▶ Arne Ingmar Eggen aie@agderposte­n.no

Dommen i Aust-Agder tingrett kan gi en indikasjon på hvordan domstolen ser på de rundt 400 sakene der folk har kjøpt såkalte «Olsen-biler» som aldri skulle vaert på veien etter at de var blitt kondemnert.

I 2013 kjøpte Frank Skeivoll Olsen en Subaru Justy fra Grimstad bruktbil AS for 69.000 kroner.

Etter at det ble avdekket omfattende svindel hos Olsen Bil AS – og Statens vegvesen innkalte rundt 1.000 biler til etterkontr­oll, ble det avslørt at også bilen som Frank Skeivoll Olsen hadde kjøpt var blitt bygd opp ulovlig.

Dermed delte han skjebne med rundt 400 bileiere som satt igjen med såkalte «Olsen-biler» som aldri skulle vaert på veien etter at de var blitt kondemnert. Og etterpå reparert hos Olsen Bil AS i Grimstad.

400 ble ikke godkjent

Nå har altså en av disse 400 misfornøyd­e bruktbilkj­øperne gått til sak mot selgeren av bilen de ikke lenger vil ha.

Selv om det ikke var Olsen Bil AS han kjøpte bilen av, konkludere­r Aust-Agder tingrett med at selgeren; Grimstad Bruktbil AS, kan stilles til ansvar for at skjulte feil og mangler aldri ble oppgitt.

Når det i kjøpekontr­akten ble oppgitt at bilen hadde vaert kollisjon-skadet, var dette ifølge Aust-Agder tingrett ikke tilstrekke­lig.

At bilen i realiteten var blitt kondemnert – og senere bygd opp igjen, var noe daglig leder hos Grimstad Bruktbil AS; Karam Mady, burde ha visst.

Manglet airbag

Dommen indikerer samtidig hvor langt ansvaret til en bruktbilse­lger strekker seg når det gjelder kondemnert­e biler som er bygd opp av Olsen Bil AS i Grimstad.

Tidligere er en privat bruktbilse­lger i Arendal – som ikke oppga at bilen hun solgte var en kondemnert bil fra Olsen Bil AS, dømt til å ta bilen tilbake.

Nå er også en profesjone­ll selger dømt for det samme.

Ved naermere undersøkel­ser av bilen som Frank Skeivoll Olsen kjøpte i 2013, ble det avslørt at en kraftig deformert rammebjelk­e ikke var blitt reparert på forsvarlig måte.

Også ved bilens airbag-system ble det funnet feil. Som en følge av alt dette krevde Frank Skeivoll Olsen handelen hevet og pengene tilbake.

Påstand mot påstand

Men dette ville ikke daglig leder hos Grimstad Bruktbil AS; Karam Mady gå med på.

Ifølge Mady forelå det ikke mangler ved bilen som ga grunnlag for heving. Selv hevdet Mady at han hadde gitt alle relevante opplysning­er til selger. At Statens vegvesen avdekket store feil og mangler ved bilen, var forhold som Ifølge Mady like gjerne kunne ha oppstått i ettertid.

Men ifølge dommen i AustAgder tingrett var det et faktum at bilen var blitt kondemnert, et

En bruktbilkj­øper har gått til sak mot Grimstad Bruktbil AS med krav om at kjøpet må heves.

Bilen det dreier seg om – en såkalt «Olsen Bil», var blitt kondemnert uten at dette gikk frem av papirene.

I papirene sto det at bilen var kollisjon-skadet og ikke kondemnert.

forhold som Mady burde kjenne til.

Ankefriste­n er satt til fire uker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway