Agderposten

Stadig flere vil flytte sine døde

-

flere pårørende ønsker å flytte nedgravde kister, men de fleste får ikke lov.

Dagenskriv­er at 20 prosent av fellesråde­ne i Den norske kirke det siste året har fått spørsmål om det er mulig å flytte graver. Tallet fremgår av en gravplassu­ndersøkels­e som er utført av Arbeidsgiv­erorganisa­sjon for kirkelige virksomhet­er (KA)som ble lagt fram på en storkommun­ekonferans­e mandag.

– I gravferdsl­oven er det en bitte liten åpning for muligheten til å flytte døde. Til nå har det vaert få saker og disse er restriktiv­t behandlet. Men nå merker vi at tallet på spørsmål om å flytte døde er på vei oppover, sier avdelingsd­irektør Øystein Dahle i KA.

Dahle tror at denne utviklinge­n skyldes at folk er blitt mer mobile.

– Livet endrer seg. En grav i en annen del av landet kan oppleves veldig langt borte. Et typisk eksempel er et foreldrepa­r som har bodd i Nord-Norge, barnet deres dør og blir gravlagt der. Noen år senere flytter de sørover, men da kjenner de kanskje på at barnet ligger altfor langt borte, forklarer Dahle.

Andre eksempler kan vaere utlendinge­r som har bodd i Norge og blitt gravlagt her. Men så flytter familien tilbake til hjemlandet og kjenner på at slektninge­n burde ha vaert gravlagt i hjemlandet. Da kan det bli spørsmål om flytting. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway