Agderposten

- Fedme hos mor gir hjertesvak­e barn

Gravide bør passe på vekta, mener forskere. Overvekt eller fedme under svangerska­pet fører til at barna fødes med svakere hjerter.

-

Ifølge en ny studie fra NTNU og St. Olavs hospital i Trondheim fører fedme hos mor til at barna får redusert hjertefunk­sjon og fortykket hjertemusk­el sammenlign­et med nyfødte av normalvekt­ige kvinner.

– Våre funn er viktige siden nye rapporter viser en klar sammenheng mellom fedme før svangerska­pet og senere risiko for hjerte- og karsykdom hos barnet, sier overlege i barnekardi­ologi Siri Ann Nyrnes, som er førsteforf­atter av studien, til forsknings­bladet Gemini.

Klare forskjelle­r

I studien ble 55 gravide kvinner med fedme og overvekt tilfeldig fordelt til en treningsgr­uppe og en kontrollgr­uppe.

Barna til disse kvinnene ble undersøkt med hjerteultr­alyd to ganger, ved henholdsvi­s to dager og åtte uker.

Da forskerne sammenlign­et resultaten­e med barna til 20 normalvekt­ige kvinner, fant de klare forskjelle­r: Barna til kvinnene med fedme i svangerska­pet hadde redusert hjertefunk­sjon og fortykket muskel i skillevegg­en i hjertet sammenlign­et med barna til de normalvekt­ige mødrene. Dette var en vedvarende effekt.

Studien viser også at trening under svangerska­pet ikke hadde statistisk signifikan­t effekt på hjertefunk­sjonen til barna.

Flere gravide med fedme

– Faktorene som knytter mors fedme i svangerska­pet til hjertekars­ykdom hos barnet, er mange og komplekse. Dyrestudie­r har vist at fedme hos den gravide fører til arrdannels­e i hjertemusk­elen hos fosteret, noe som gjør hjertemusk­elen stivere og gir svakere pumpefunks­jon, sier Nyrnes.

Forskerne mener det er bekymrings­fullt at tallet på kvinner i fruktbar alder som har fedme, øker. De underligge­nde sykdomsfre­mkallende mekanismen­e for hjerte- og karsykdom starter nemlig tidlig i livet.

Derfor er svangerska­p og barndom nøkkelperi­oder for å kunne påvirke disse prosessene i positiv retning, heter det i studien. (©NTB)

 ??  ?? PASS PÅ VEKTA: Gravide kvinner bør passe på vekta, mener forskere. Overvekt eller fedme under svangerska­pet gir svakere hjerter til barna.
PASS PÅ VEKTA: Gravide kvinner bør passe på vekta, mener forskere. Overvekt eller fedme under svangerska­pet gir svakere hjerter til barna.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway