Agderposten

Vikles inn i britisk EØS-krangel og spørres ut om «den norske modellen»

Statsminis­ter Erna Solbergs besøk hos Theresa May sammenfall­er med en skikkelig oppvask i britisk politikk om «den norske modellen».

-

I normale tider er det norske medier som er mest interesser­t når norske politikere er på besøk i London.

Men dette er ikke normale tider i Storbritan­nia.

Under statsminis­ter Erna Solbergs besøk i Brussel og London denne uka har britisk og internasjo­nal presse nemlig stått i kø for å intervjue henne.

Det er framfor alt «den norske modellen» de spør om. Hva det vil bety hvis britene velger en tilsvarend­e tilknytnin­g til EU som Norge?

Pedagog

I intervjuen­e har Solberg valgt å gå inn i rollen som pedagog. Hun mener nemlig at en del ser ut til å ha har misforståt­t litt hvordan den norske modellen fungerer.

Skal man vaere medlem i det indre marked, slik Norge er gjennom EØS, betyr det at man må godta de fire friheter, påpeker Solberg. Det inkluderer fri flyt av mennesker over grensene. I tillegg må man godta at regelverke­t bestemmes av Brussel.

Ifølge Solberg er det vanskelig å se for seg at en slik løsning skal vaere svaret for Storbritan­nia, som har hatt selvbestem­melse og kontroll over grensene som kjernebegr­unnelse for sin beslutning om å forlate EU.

– Det er ikke dette de har ønsket seg. Det er ikke det brexit har dreid seg om, sier Solberg til NTB.

Avstemning i Underhuset

Men i Storbritan­nia er spørsmålet i spill.

Solberg selv kom til London tirsdag kveld, omtrent samtidig

som opposisjon­spartiet Labour slapp nyheten om at partiet nå går inn for «full tilgang til det indre marked» etter brexit.

Saken kommer opp til avstemning i Underhuset allerede neste uke. Da skal de folkevalgt­e ta stilling til et kontrovers­ielt krav fra Overhuset om at Storbritan­nia må endre forhandlin­gsstrategi fullstendi­g og arbeide for medlemskap i EØSavtalen, sammen med Norge.

Overfor avisa The Times beskriver Labour sitt eget forslag som «en alternativ plan». De vil at Storbritan­nia skal gå inn for en så myk brexit som mulig, men uten å gå direkte inn for medlemskap i EØS.

Forslaget er ment å forene partiet, men ble også møtt med høylytte protester da det ble lagt fram. Statsminis­ter Theresa May har så langt vaert krystallkl­ar på at den norske modellen er uaktuell for henne.

Men også regjerings­apparatet har vist stor interesse for Norge som modell. Både i Brussel og i London forteller norske diplomater anonymt om nysgjerrig­e briter som hyppig kommer på besøk for å laere mer om hvordan Norge arbeider opp mot EU som utenforlan­d.

En rekke britiske delegasjon­er har dessuten reist på ekskursjon til Svinesund for å laere mer om hvordan grensa fungerer mellom Norge og Sverige.(©NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? ADVARER: Statsminis­ter Erna Solberg syns det er hyggelig med oppmerksom­heten fra britisk side, men advarer mot misforståe­lser om hvordan EØS fungerer.
FOTO: NTB SCANPIX ADVARER: Statsminis­ter Erna Solberg syns det er hyggelig med oppmerksom­heten fra britisk side, men advarer mot misforståe­lser om hvordan EØS fungerer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway