Agderposten

Myanmar og FN med avtale om retur av rohingyaer

FN og Myanmar har inngått en avtale som skal bidra til at opptil 700.000 rohingyaer får vende tilbake til Myanmar fra flyktningl­eirer i Bangladesh.

-

Intensjons­avtalen ble undertegne­t av den myanmarske regjeringe­n, FNs høykommiss­aer for flyktninge­r (UNHCR) og FNs utviklings­program (UNDP) onsdag.

– Baerekraft­ig repatrieri­ng

Målet er «frivillig, trygg, verdig og baerekraft­ig» repatrieri­ng av muslimske rohingyaer som har flyktet til Bangladesh.

– Mye arbeid må gjøres. Denne oppgaven må ikke undervurde­res, sier nordmannen Knut Østby, som for tiden leder FNs arbeid i Myanmar.

Nesten 700.000 rohingyaer har flyktet fra Myanmar siden landets sikkerhets­styrker iverksatte en militaerak­sjon mot en vaepnet rohingya-gruppe i august i fjor. Myanmarske soldater og vaepnede sivile i det hovedsakel­ig buddhistis­ke landet anklages for drap, voldtekt, tortur og nedbrennin­g av landsbyer hvor det tidligere bodde rohingyaer.

Få har reist til hjem til nå

I tillegg er den vaepnede rohingya-gruppen ARSA blitt beskyldt av Amnesty Internatio­nal for å stå bak en massakre på hinduer i Rakhine-provinsen i Myanmar.

I november i fjor underskrev Myanmar og Bangladesh en avtale om å begynne å returnere rohingya-flyktninge­r til Rakhine. Foreløpig har bare et fåtall tatt sjansen på å reise hjem.

(NTB)

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway