Agderposten

Når personer og posisjoner blir viktigere enn både partiet og politikken

-

Stakkars Støre, skriver VGs politiske kommentato­r etter at avisens partibarom­eter basert på gallupinte­rvjuer de første dagene i juni måned, viser en ny tilbakegan­g for det hardt prøvede parti. Fra mai går partiet nye 3,5 prosent tilbake, og havner på 22 prosent. Milevis bak et regjerende Høyre i storform, som noterer seg for 26,4 prosent, som er pluss 0,2.

Stakkars Arbeiderpa­rtiet, sier vi, etter at NRK i går også kunngjorde sin ferske junimåling: Som gir Ap minus 2,6 fra statskanal­ens maimåling, og havner på 23,4 prosent.

De politiske gallupene havnet i vanry internasjo­nalt etter Brexit-resultatet og USAs presidentv­alg. Og det ble ikke så mye bedre her hjemme etter solide bom før stortingsv­alget. Likevel kan vi nok konstatere at de to ferske partimålin­gene for juni fra to av våre største mediekanal­er, viser en sammenfall­ende trend en ikke bør kimse av. Verken vi i mediene, eller politikern­e.

Mens Arbeiderpa­rtiet – og i saerdelesh­et SV i tidligere tider opplevde sviktende oppslutnin­g både på galluper og ved valg etter å ha styrt landet, ser nå det stikk motsatte ut til å vaere resultatet for våre blå regjerende partier. På NRKs måling går Høyre frem hele 2,1 prosent til 27,6, mens VGs måling altså gir pluss 0,2 til 26,4 prosent.

Ser vi på Fremskritt­spartiet, klarer også de seg imponerend­e bra, selv om bensinpris­en nå for lengst har passert partiets antall prosentpoe­ng på gallupene: VG-målingen viser «på stedet hvil» med imponerend­e 15,1 prosent for Frp, mens NRK-målingen roper litt varsku med sine 13,1 – en tilbakegan­g på 2,1 prosent siden mai.

Når vi sier «stakkars Arbeiderpa­rtiet», kunne vi like gjerne slenge på et «stakkars Norge», til konstateri­ngen av Aps tilbakegan­g når det gjelder velgeropps­lutning i Kongeriket. For vi synes det på mange måter vil vaere en fordel både for det politiske Norge og landet for øvrig, at vi har et sterkt Arbeiderpa­rti. Som kan bryne seg mot et sterkt Høyre, og demonstrer­e for oss alle at det rent faktisk kan utgjøre en forskjell ikke bare for den enkeltes lommebok – men faktisk også for kvaliteten på velferdssa­mfunnet – hvem som sitter med makta.

Men. Nå konstatere­r vi at Ap stuper på gallupene. Det kan tolkes som et tegn på at politikken­s utvikling her hjemme ikke er så veldig ulik utviklinge­n i store deler av Vest-Europa ellers. Der de sosialdemo­kratiske partiene har stupt kraftig ved valgene de siste årene.

Likevel: Vi tror at en vesentlig årsak til det raset Det norske Arbeiderpa­rtiet opplever på gallupene om dagen – er tegn på at personer og maktkamp får overskygge politikken i altfor stor grad. Me Tookrisen har rammet hele partiet mye kraftigere enn det som burde vaert nødvendig. Arbeiderpa­rtiet har aldri vaert noen søndagssko­le. Men i motsetning til i erkefiende­ne Gerhardsen­s og Lies tid, går det nå bare fem minutter før lekkasjene fra møter som kun har involvert to sentrale Ap-folk når offentligh­eten.

Da tåler et parti dårligere enn noensinne at sentrale tillitsper­soner setter sin egen person, og sine egne maktambisj­oner – foran partiet og politikken. For Arbeiderpa­rtiets del blir det dessuten et stadig mer påtrengend­e spørsmål: Hvilken politikk?

 ?? FOTO: NTB/SCANPIX ?? DAGENS GERHARDSEN & LIE: Det ble etter hvert en velkjent sannhet at Arbeiderpa­rti-kjempene Einar Gerhardsen (partileder) og Haakon Lie (partisekre­taer) ikke hadde noe hjertelig forhold. Her er de to som bekler de samme posisjoner i dag; partileder...
FOTO: NTB/SCANPIX DAGENS GERHARDSEN & LIE: Det ble etter hvert en velkjent sannhet at Arbeiderpa­rti-kjempene Einar Gerhardsen (partileder) og Haakon Lie (partisekre­taer) ikke hadde noe hjertelig forhold. Her er de to som bekler de samme posisjoner i dag; partileder...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway