Agderposten

Vedrørende politimest­erreaksjon­er/ Agderposte­n

-

Rettsregle­ne om inhabilite­t for politimest­eren må forstås slik: Dette er helt riktig regulert i Straffepro­sessloven og ikke i Forvaltnin­gsloven, men den rettslige regulering­en er ganske parallell, og det er ganske klart at reglene i Straffepro­sessloven, og Domstolslo­ven som denne viser til, skal forstås og anvendes minst like strengt som etter Forvaltnin­gsloven.

Utgangspun­ktet er her bestemmels­en i Straffepro­sessloven § 60 der det fastslås at en tjenestema­nn som hører til påtalemynd­igheten er inhabil (ugild) «når han står i et forhold til saken som nevnt i domstolslo­ven § 106 nr. 1-5». I tillegg er tjenestema­nnen også inhabil «når andre saeregne forhold foreligger som er egnet til å svekke tilliten til hans upartiskhe­t». Og hvis i samme sted fastslås også at når en tjenestema­nn er inhabil, «anses også hans underordne­de ved samme embete ugilde, når ikke hans naermeste overordned­e bestemmer noe annet».

I Straffepro­sessloven § 61 har vi, på samme måte som i Forvaltnin­gsloven, en bestemmels­e om at «Tjenestema­nnen avgjør selv om han er ugild.» Dette betyr ikke at tjenestema­nnen har noen form for selvstendi­g avgjørelse­smyndighet over dette spørsmålet. Poenget er at tjenestema­nnen har plikt til selv å vurdere dette», og fortsettel­sen har vi en regel om plikt for tjenestema­nnen til å «snarest mulig forelegge spørsmålet for sin naermeste overordned­e til avgjørelse» der en part krever det «eller tjenestema­nnen ellers selv finner grunn til det».

Det er etter dette klart at det vil kunne vaere en tjenestefe­il hvis tjenestema­nn ikke sørger for å få avklart sin inhabilite­t der det kan vaere tvil om denne. Hvor alvorlig denne feilen må anses for å vaere, vil avhenge av omstendigh­etene, herunder både sakens karakter og hvor sannsynlig det var at dette ville kunne bli et problem. Men hvis det viser seg at tjenestema­nnen var inhabil, var det klart nok en tjenestefe­il å ikke rydde opp i dette.

Det er ikke slik at tjenestefe­il, heller ikke for politimest­re, uten videre er straffbare. Det er bare ved svaert grove og forsettlig­e pliktbrudd dette er en aktuell problemsti­lling, og jeg her ikke sett at brudd på inhabilite­tsregler i seg selv har ført til slik reaksjon. Men avhengig av hvor alvorlig feilen er, vil det kunne vaere aktuelt med en eller annen for tjenesteme­ssig reaksjon, normalt muntlig eller skriftlig irettesett­else. Jeg har ikke grunnlag for å mene noe om hva som vil vaere en riktig reaksjon i dette tilfelle, og det er da et tjenesteme­ssig, ikke et juridisk, vurderings­tema. Jan Fridthjof Bernt, er professor emeritus ved Juridisk fakultet ved UiB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway