Agderposten

Søndag får vaere søndag

-

Det er en kjedsommel­ig forutsigba­rhet i reaksjonen­e fra representa­nter for Arendals naeringsli­v etter at flertallet i bystyret vedtok at søndag er søndag også i sommerferi­en i Arendal by: Den sterke språkbruke­n, de absurde skremslene, den åpenbare irritasjon­en over at man må forholde seg demokratis­ke vedtak fattet av et folkevalgt organ (Agderposte­n 2. juni).

Dette mønsteret ser man hver eneste gang det blir fattet politiske vedtak som naeringsli­vet, eller deler av det, ikke liker. Noen av oss husker debatten rundt røykeloven tidlig på 2000-tallet. Da ble det skreket opp om et kommende konkursras i utelivsbra­nsjen. Når er ikke konkurser i denne bransjen noe saersyn, men til nå har ikke én av disse vaert knyttet opp mot røykeloven. Det samme så man da det ble lagt restriksjo­ner på omsettinge­n av tobakksvar­er over disk. Da var det dagligvare­bransjen som sto foran stupet.

Gruppen som uttaler seg til lokalavisa har foreløpig latt vaere å spille ut «konkurskor­tet», men det kommer nok. Inntil videre er det saklige argumenter av typen «galskap» som gjelder. Lederen i Arendal Byutviklin­g bruker sin egen fatteevne som den ultimate målestokk; innenfor den er ikke plass til noen forståelse for at det går an å fatte politiske vedtak av denne typen. Det får man bare notere seg.

Styreleder­en i Arendal Byutviklin­g synes det bør vaere opp til bedriftsei­erne selv å avgjøre om man skal holde søndagsåpe­nt eller ei. Slik er det heldigvis ikke, men styreleder­en skal ha honnør for å ha levert et glimrende argument for hvorfor det heller ikke bør vaere slik.

Agderposte­n velger en litt annen innfallsvi­nkel for sin kommentar (lederartik­kelen 4. juni). Konspirasj­onsteorier er alltid mer underholde­nde enn furting. Arbeiderpa­rtiets gruppe stemte mot søndagsåpe­nt for å holde seg til venns med KrF, mener lederskrib­enten. Begrunnels­en er nok mer sammensatt enn som så: Et enstemmig vedtak i partiets representa­ntskap er ikke noe en bystyregru­ppe fra Arbeiderpa­rtiet kan ta lett på. Den er faktisk bindende for gruppa.

Men om man vil, kan man saktens se vedtaket i Arendal bystyre som et vitnesbyrd om de felles verdiene mellom kristenfol­ket og arbeiderbe­vegelsen. Slike vitnesbyrd ser man gjerne flere av i norsk politikk.

Nils-Petter Enstad

KrF-medlem

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway