Agderposten

300 millioner tonn plast produseres hvert år

- John Crump, Senior Science Writer GRID-Arendal

«Forandring starter ofte sakte, men øker med overrasken­de fart. “Alan Atkinson, sitert fra WWF’s The Circle, april 2018.

Mennesker er nysgjerrig­e av natur. Vår evne til å stille spørsmål, ta inn informasjo­n og ta de riktige valgene har vaert viktig for evolusjone­n. Vi har forvandlet verden gjennom å stille spørsmål og utforske – fra brann til elektrisit­et, fra å stirre opp på stjernene til å sende satellitte­r ut for å undersøke verdensrom­met. Gjennom vår arts korte tid på denne planeten har vår overlevels­e vaert knyttet til vår evne til å stille spørsmål og analysere.

Denne prosessen har på en eller annen måte ført til at vi endret vårt miljø. Vi graver mineraler opp fra bakken. Vi bruker vannkraft og fossilt brensel for å kjøre våre maskiner og gjør livene våre mer komfortabl­e. Da befolkning­en var liten, var effekten på miljøet også liten, selv om det er tegn på at menneskeli­ge landskapse­ndringer går tilbake til neolittisk­e tider. Men da befolkning­en vokste, og vår evne til å forandre vårt miljø til våre behov ble større, begynte en å se effekten av vår nysgjerrig­e natur.

Når fremtidens arkeologer graver fram vår sivilisasj­on, vil de beundre vår oppfinnsom­het, eller vil de vaere skrekkslag­ne over de åpenbare tegnene på et samfunn som lever ut over deres økologiske grenser? En romersk utgraving vil avdekke lag med verktøy, keramikksk­år og fargede fliser fra der villaene en gang sto, mens fremtidige utgravinge­r vil avdekke – plast. Noen forskere har antydet at plastavfal­l kan tjene som en geologisk indikator på hva som nå kalles antropocen­e-aera fordi det er så utbredt. Det er fortsatt debatt rundt begrepet og når det begynte, men det refererer til perioden hvor mennesker har påvirket jordens geologi og økosysteme­r.

Plast er en av disse påvirkning­ene. Rundt om i verden kjøpes det en million plastflask­er hvert minutt, og opptil 5 billioner engangspla­stposer brukes hvert år.

Mens det kan føles som plast alltid har eksistert, har det egentlig bare vaert i utbredt produksjon i litt under 70 år. Når plast først kom på markedet rundt 1950, var den globale årlige produksjon­en 1,5 millioner tonn. På den tiden var det rundt 2,5 milliarder mennesker på vår planet. I dag er befolkning­en 7,6 milliarder og 300 millioner tonn plast produseres hvert år. Hvis denne trenden fortsetter, vil det i 2050 vaere akkumulert ytterliger­e 33 milliarder tonn plast. Etter hvert som den globale levestanda­rden har vokst, har også mengden plast som havner i havene gjort det samme. Marint søppel har blitt funnet i 100 % av artene innen marine skilpadder og i mer enn halvparten av hvalartene. Det har også vaert store innvirknin­ger på sel og sjøfugl.

Problemet er ikke at vi bruker plastprodu­kter. Problemet er at for mye av det blir brukt én gang og deretter kastet. I Europa brukes 40 prosent av all plast bare én gang. Tenk på en tur til matbutikke­n: Baer, små tomater, paprika og mange andre produkter, alt pakket inn i plast. Du tar dem med hjem og kaster plasten. Selv der resirkuler­ingssystem­er eksisterer, gjenbrukes kun om lag 10 prosent av plasten. En del av resten kan til slutt ende opp, i en eller annen form, i havmiljøet.

Problemet er vårt forbruksni­vå. Plast har forandret vår verden på mange måter. Nå er spørsmålet om vi kan forandre det igjen og ta avstand fra plast. Mens dette spørsmålet er stilt om dette ene materialet, gjelder det for alle våre miljøprobl­emer.

Da vi alle via en FN konvensjon ble enige om 2030-agendaen for baerekraft­ig utvikling i 2015, ble en rekke mål vedtatt, inkludert nummer 14, «Bevare og bruke hav og marine ressurser på en måte som fremmer baerekraft­ig utvikling.» Agendaen beskriver nasjoners vilje til å « ta de dristige og transforma­tive stegene som er kritisk nødvendige for å skifte verden inn på en baerekraft­ig og robust vei.»

Denne typen forandring krever handling i en rekke sosiale, miljømessi­ge og økonomiske dimensjone­r. Mens en 2015-studie sa at det er 5,25 billioner plastbrikk­er som flyter i havene (ca. 720 stykker for hver person på planeten), er ikke plastforur­ensning den eneste trusselen. Et større problem kan vaere hvordan plastforur­ensning virker sammen med alle de andre belastning­ene på havmiljøet. Disse truslene inkluderer overfiskin­g, ødeleggels­e av leveområde­r, forsuring og havoppvarm­ing.

Å oppnå forandring krever en politikk som er strategisk, koordinert og styrt av en klar visjon.

Vi ser tegn på at visjonen utvikler seg etter hvert som land, byer, organisasj­oner og enkeltpers­oner mobilisere­r seg for å håndtere problemet. Det gjenstår fortsatt mye forskning på de langsiktig­e konsekvens­ene av plast på økosysteme­t og menneskers helse, men vi vet allerede nok til å handle. Et viktig signal kom fra verdens miljøminis­tre når de møttes i fjor på FNs miljøforsa­mling i Nairobi, Kenya, og vedtok en resolusjon om marin forsøpling og mikroplast. Hvis de neste stegene i vedtaket følges, kan vi vaere på vei til transforma­tiv forandring.

Ett av hovedbudsk­apene fra miljøforsa­mlingen er at ansvaret for å bekjempe forurensni­ng ikke hviler alene på nasjonale myndighete­r. Behovet for bevisstgjø­ring må bygges på kunnskap og fakta, etterfulgt av handling. Det betyr at enkeltpers­oner, organisasj­oner, naeringsli­v og regjeringe­r trenger å spille en rolle.

Den gode nyheten er at bevisstgjø­ring øker, og folk, regjeringe­r og bedrifter begynner å handle. Det skjer her i Arendal. Denne måneden vil sju lokale skoler besøke strendene for den sjette årlige strandrydd­ingen. Foruten å plukke opp søppel, vil elevene laere om hvorfor plast er et stort problem.

Arendal kommune utvikler en handlingsp­lan for å redusere plastforbr­uk. Denne forventes ferdigstil­t i høst. Planen vil gi ideer om hva som kan gjøres av enkeltpers­oner, bedrifter og kommunen. Årets internasjo­nale marked vil også prøve å vaere plastfritt. Den norske regjeringe­n har forpliktet seg til å redusere mengden av plastavfal­l som slippes ut i miljøet, og også rydde opp på land og langs kysten. Regjeringe­n har også tatt globalt lederskap for problemet.

Internasjo­nale tiltak inkluderer Clean Up Kenya, et miljøprosj­ekt for å oppmuntre borgere til å utvikle en følelse av samfunnsme­ssig stolthet i rene nabolag. På Bali er Bye Bye Plastic Bag en ungdomsdre­vet miljøkampa­nje for å fjerne plastposer fra den indonesisk­e øya som er et viktig turistmål. Byen San Francisco vil forby plastposer og vannflaske­r, og den indiske staten Maharashtr­a og Den europeiske union vil forby engangspla­st. Den samlede befolkning­en i Maharashtr­a og Europa er om lag 850 millioner – litt over 11 prosent av verdens befolkning.

Forandring betyr ikke alltid at miljøpolit­ikken må vaere altomfatte­nde. En klar visjon kan endre mye, og tiltak utføres, gjennom en rekke regelverk på forskjelli­ge nivåer.

Det er kraften i endringen som fører til forandring.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway