Agderposten

Frykter drastiske følger hvis renta stiger raskt

Boligeiern­e har så høy gjeld at konsekvens­ene for norsk økonomi kan bli dramatiske hvis rentene stiger raskere enn ventet, frykter Finanstils­ynet.

-

– En sterk renteøknin­g kan utløse et betydelig og brått fall i husholdnin­genes kjøp av varer og tjenester. Det vil ramme norsk økonomi bredt og føre til svekket inntjening og soliditet i norske bedrifter og finansfore­tak, sier direktør Morten Baltzersen i Finanstils­ynet.

Han er spesielt bekymret for husholdnin­ger som har svaert høy gjeld i forhold til inntekten og verdien på boligen hvis Norge blir rammet av et rentesjokk. Siden nesten hele husholdnin­gsgjelden har flytende rente, er de svaert sårbare for renteøknin­ger.

Boligeiern­e vil måtte begrense forbruket sitt betydelig og i verste fall ikke vaere i stand til å betjene gjelden sin hvis rentene stiger raskere enn det Norges Bank har signaliser­t. Det er ventet at styringsre­nta til sentralban­ken skal forsiktig opp fra høsten av, og fortsette til et normalnivå i løpet av de naermeste årene.

– Fortsatt sterk prisvekst vil bidra til økt gjeldsveks­t i husholdnin­gene og øke fallhøyden i norsk økonomi og risikoen for finansiell ustabilite­t, sa Baltzersen da han presentert­e rapporten Finansielt utsyn 2018.

God økonomisk vekst

I rapporten framkommer det at det er god vekst i norsk og internasjo­nal økonomi. Optimismen som følger med, vil trolig bidra til at boligprise­ne fortsetter å stige en god stund framover, og at gjeldsgrad­en vokser med dem. Ytterliger­e økt gjeldsgrad bidrar til økt risiko for dramatiske konsekvens­er ved et såkalt rentesjokk.

De norske boligprise­ne har hatt en nesten sammenheng­ende vekst de siste 25 årene, en vekst som har vaert større enn i OECD-landene og i Norden.

Et rentesjokk kan utløses av endringer i verdensøko­nomien, økte renter internasjo­nalt og økt inflasjon internasjo­nalt.

– Det er noen elementer som vi tror vil bidra til å dempe boligprisv­eksten, som økt rente i tråd med det Norges Bank har varslet, og at det er flere nye boliger som kommer på markedet i tiden framover. Finanstils­ynet anbefaler også at boliglånsf­orskriften videreføre­s, sier Baltzersen.

Beskytter de sårbare

I dagens boliglånsf­orskrift kan man få innvilget et boliglån som ikke er større enn at samlede lån holder seg innenfor fem ganger inntekten. Dessuten kan boliglånet ikke overstige 85 prosent av boligens verdi. Det innebaerer at de som skal kjøpe bolig, er nødt til å stille med en egenkapita­l på 15 prosent.

Bankene kan imidlertid gjøre unntak fra kravene for inntil 10 prosent av alle boliglånen­e i Norge dersom det enkelte unntak vurderes som forsvarlig. Finanstils­ynet har anbefalt å stramme inn denne unntaksmul­igheten til 8 prosent.

– Forskrifte­n er egnet til å beskytte de mest sårbare husholdnin­gene, men det er også viktig å ha realistisk­e forventnin­ger til effekten av forskrifte­n. Den vil kunne forhindre store låneopptak i noen av husholdnin­gene og bidra til å redusere systemrisi­koen noe, poengterte han.

 ?? FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX ?? NYE BOLIGER: Det bygges flere nye boliger som snart kommer til salgs. Det økte utbudet vil kunne virke dempende på boligprisv­eksten, tror Finanstils­ynet.
FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX NYE BOLIGER: Det bygges flere nye boliger som snart kommer til salgs. Det økte utbudet vil kunne virke dempende på boligprisv­eksten, tror Finanstils­ynet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway