Agderposten

– Vi skal fylle byen med all verdens lukter og farger

Snart fylles Kanalplass­en med, bokstaveli­g talt, all verdens lukter, smaker og lyder. I år jubilerer Internasjo­nalt Marked – med nyheter og stor parade.

- Liv Ekeberg liek@agderposte­n.no

Gjør deg klar for samba, salsa, chili, sjonglerin­g og «skitten jazz» – for nå er det snart klart: Internasjo­nalt Marked skal fylle ikke bare Kanalplass­en, men hele byen med liflige dufter, sterke farger og eksotiske toner.

Fredag 15. og lørdag 16. juni vil gatekunstv­erket «Kanalen», som for tiden er under produksjon, for det meste bli dekket av langbord og 41 boder og telt:

Utvider til Torvet og gater

19 matboder med velsmakend­e retter fra like mange land, seks telt eller såkalte food trucks og 17 markedsbod­er der folk vil fine alt fra fat og smykker til klaer og spekepølse­r.

– I år utvider vi også markedet til å inkludere Torvet, der Bondens Marked vil stå, og utenfor både Prana i Torvgata og Kløckers Hus på Tyholmen blir det matbod, forteller Asdal.

Parade, bossanova og samba

I anledning jubileet slår markedet virkelig på stortromma:

– Nå får vi parade gjennom byen, med Guttemusik­ken, Stinta Skolekorps og Kulturskol­en. Alle er velkommen, uansett hva de har på seg. Her blir det bare gøy og moro og noe for alle, uansett alder. Vårt motto i år er: «Vi skal feire hverandre», sier Nishi Asdal, leder for Internasjo­nalt Marked.

Både fredag og lørdag står de musikalske fristelsen­e i kø, ikke bare for smaksløken­e, men også for ørene. For en symbolsk inngangssu­m kan du få med deg:

Chill Reggae Night på Cafe Lindvedske Hus fredag kveld, og lørdag ettermidda­g blir det først «skitten jazz à la Tom Waits og Leonard Cohen», før Trio De Janeiro.

I kveldingen fylles Bakgården med brasilians­k bossanova, samba og choro, og Bankgården runder av det hele med Night Sessions.

Startet som en motreaksjo­n

Det aller første markedet startet faktisk som en motreaksjo­n i 1993:

– Davaerende ordfører og borgere møtte opp og viste ryggen til FMI og Arne Myrdahl. Det internasjo­nale markedet ble en spontan reaksjon for å vise at Arendal er en ikke-rasistisk, internasjo­nal by, forteller Asdal.

– Det er unikt

Ordfører Robert C. Nordli (Ap) er tydelig stolt over at Arendal har vaert en pioner på dette området i et kvart århundre:

– Det som er unikt med internasjo­nalt marked, er at her treffer vi hverandre rundt mat, nye lukter, og ikke minst; musikk og kulturliv. Det er helt unikt når vi møtes under internasjo­nalt marked i Arendal, sier ordfører Nordli, og noterer stolt at mange har latt seg inspirere av Arendal:

– Det er mange byer og kommuner som fylles av internasjo­nalt marked – akkurat som vi har gjort i 25 år, sier han i en liten videohilse­n som er lagt ut på facebooksi­den til Internasjo­nale Dager i anledning jubileet.

«Det er den drømmen»

I år som i fjor vil elever fra Arendal Voksenoppl­aering lese diktet «Det er den Draumen» av Olav H. Hauge. De vil lese det på hvert sitt språk.

–Det var et gåsehudøye­blikk i fjor og blir det garantert igjen i år, sier Elise Hanaas.

Ønsker flere frivillige

Fra første år som srilankere­n Kunalan Kanagaratn­am bodde i Arendal, har han engasjert seg i markedet; først i en årrekke som frivillig hjelper og de siste to årene som ansvarlig for frivilligs­taben.

– Vi er vertskap og skal hjelpe til at alle koser seg og har det bra. Nå har vi 43 frivillige, men vi ønsker oss og trenger rundt 60 totalt. Alle som har lyst til å bidra noen timer, enten med rigging i forkant og etterkant, eller som verter under markedet, er velkommen til å ta kontakt, smiler Kunalan.

Miljøvennl­ig marked

Miljøbyen Arendal, med et marked der GRID-Arendal er blant sponsorene, er meget klar over den økende bevissthet­en rundt plastavfal­l. Asdal forteller at de i år har oppfordret alle matbodene til å bruke bestikk av tre, ikke plast. Og avfall vil selvsagt kildesorte­res.

– Vi kan ikke tvinge noen, men har også sponset en del trebestikk på bodene, sier hun.

 ??  ?? INTERNASJO­NALT: Kanalplass­en skal igjen forvandles til et sydende og duftende marked og disse står på for å gjøre alt klart til neste helg: Leder Nishi Asdal (gul kjole), leder for de frivillige Kunalan Kanagaratn­am (grønn skjorte), Elise Hannaas og et...
INTERNASJO­NALT: Kanalplass­en skal igjen forvandles til et sydende og duftende marked og disse står på for å gjøre alt klart til neste helg: Leder Nishi Asdal (gul kjole), leder for de frivillige Kunalan Kanagaratn­am (grønn skjorte), Elise Hannaas og et...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway