Agderposten

– Det var kritisk

Et par nautiske mil utenfor Tvedestran­d begynte «Vargen» plutselig å ta inn vann. Så oppdaget mannskapet flammene.

- ▶ Jørund Flaa jofl@agderposte­n.no

– Vi begynte å ta inn vann ganske langt ute. Jeg vil anslå at vi var et par nautiske mil fra land. Da satte jeg full fart mot land, mens jeg ringte redningssk­øyta, sier skipper Tor Kristian Berge på «Vargen» til Agderposte­n. Sammen med fire andre var han på vei nordover langs norskekyst­en med den gamle svenske tollkrysse­ren «Vargen» tidlig torsdag morgen.

Den 15 meter lange båten brukes som ekspedisjo­nsbåt på Svalbard og skulle nå returnere til Longyearby­en.

På vei vestover – utenfor Sandøya i Aust-Agder – gikk det galt.

– Ubehagelig

– Jeg vet ikke helt hvorfor, men båten begynte plutselig å ta inn mye vann, sier Berge.

Som om ikke det i seg selv var dramatisk nok, så tok det også fyr om bord på vei inn mot Sandøya.

– Det begynte å brenne da vi måtte gi full gass innover. Det var riktignok ikke noen stor brann, men det var en relativt ubehagelig opplevelse, sier skipper Berge.

– Kritisk melding

– Vi fikk en oppringnin­g fra kystradioe­n klokka 05.45 i går. De ba oss om å gå mot Østre Sandøya. Meldingen var båt i brann som tok inn vann, forteller skipsfører Torjus Sundsdal på RS Inge Steensland.

– Det er en av de mest kritiske meldingene vi kan få. En båt som brenner og tar inn vann er dramatisk, sier Sundsdal.

RS Inge Steensland rykket dermed ut i full fart, med blålys, mot Sandøya.

– Vi hadde ikke en eksakt posisjon. Vi så etter røyk, men kunne ikke se noe. Etter litt leting fant vi den aktuelle båten, sier Sundsdal.

Reddet seg i land

«Vargen» lå da med baugen høyt og hekken lavt ved Klåholmen utenfor Tvedestran­d.

– Vi klarte å slukke brannen på vei inn mot land, men jeg var sikker på at båten skulle gå ned. Jeg var egentlig sikker på at båten var tapt, sier skipper Berge på «Vargen».

Han hadde klart å kjøre båten helt inn til Klåholmen, men den var likevel naere ved å synke da redningssk­øyta kom frem. Skipperen og de fire andre om bord hadde reddet seg i land på holmen.

– De sto på en fjellhylle da vi kom frem. Vi forsikret raskt oss om at brannen var slukket, og gikk deretter umiddelbar­t i gang med lensing. Det var like før det var for sent for båten, sier Sundsdal.

Hull i skroget

Mannskapet på Inge Steensland klarte å holde «Vargen» flytende. Etter en stund hadde de fått lenset ut så mye vann at det lot seg gjøre å taue båten til Arendal.

– De fortalte meg at de ikke hadde sett for seg å komme til land da båten begynte å ta inn vann. De var veldig glade for at det gikk som det gjorde. De kom seg faktisk mer eller mindre tørrskodde til Arendal, sier Sundsdal.

«Vargen» ble slept til Arendal Havn i Eydehavn og er nå løftet på land for reparasjon­er. Ifølge Torjus Sundsdal i Redningsse­lskapet har «Vargen» fått et hull i skroget, som etter alt å dømme kan fikses.

– Veldig takknemlig­e

– Det er takket vaere redningsse­lskapet at alt gikk så bra. Det var de gutta som sørget for at alt gikk så greit. Vi er veldig takknemlig­e, sier Tor Kristian Berge, og fortsetter:

– De 1.000 kronene det koster å vaere totalmedle­m i Redningsse­lskapet er verdt hver eneste krone. Det er helt sikkert, sier han.

I går ettermidda­g jobbet han og resten av mannskapet med å få tak i mekanikere til å fikse feilene på den gamle tollkrysse­ren. Han aner ikke hvor lang tid det vil ta før «Vargen» er sjødyktig igjen.

Forsinket cruiseskip

Den store redningsak­sjonen utenfor Tvedestran­d torsdag morgen fikk også konsekvens­er for cruiseskip Saga Pearl II.

RS Inge Steensland skulle etter planen vaere los for cruiseskip­et da det skulle legge til kai i Arendal ved 07-tiden.

– Vi måtte prioritere liv og helse. Dessverre måtte cruiseskip­et vente, men sånn er det, sier Sundsdal.

Til slutt fikk Saga Pearl II los av et annet fartøy og kunne legge til kai halvannen time etter skjema.

 ?? FOTO: RS INGE STEENSLAND ?? REDDET SEG I LAND: Mannskapet på fem klarte å kjøre båten inn til Klåholmen i Tvedestran­d. Her reddet de seg i land.
FOTO: RS INGE STEENSLAND REDDET SEG I LAND: Mannskapet på fem klarte å kjøre båten inn til Klåholmen i Tvedestran­d. Her reddet de seg i land.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway