Agderposten

Ikke helt luktfritt

Selv om restavfall­sdunkene står i solsteken og tømmes sjeldnere enn før, er det lite klager på lukt fra abonnenten­e. Men fra de nedgravde anleggene kommer det lukt.

- ▶ Tore Ellingsen toel@agderposte­n.no

Daglig leder Anita Aanonsen Jernquist i Agder Renovasjon, mener den nye renovasjon­sordningen med plastdunke­r og noe sjeldnere tømming, fungerer bedre enn den gamle med sorterings­skapene på alle vis, også når sydenvarme­n får opp temperatur­en i dunkene.

De aller fleste fornøyde

Skal en dømme etter innkomne klager, er de aller fleste fornøyde, mener Jernquist.

– Det er i hvert fall svaert få klager på at vi innførte tre ukers tømmeinter­vall i stedet for to uker med den gamle ordningen. Det er lagt opp til at en kan kildesorte­re godt i de ulike avfallstyp­ene som gjør at tre ukers intervall er veldig greit for de fleste. De som eventuelt måtte klage, kildesorte­rer kanskje ikke godt nok, og da fylles restdunk fort opp, forklarer hun.

Både i forhold til lukt og flueplage er den nye ordningen langt bedre enn den gamle, forsikrer Jernquist.

– En betydelig forbedring

– Det er en betydelig forbedring fra da vi hadde sorterings­skap og restavfall­ssekk. Dunkene blir som regel ikke helt fulle om en kildesorte­rer slik det er lagt opp. Og dersom noen ønsker større dunker for glass/metall og/eller papp/papir, bytter vi dunkene uten kostnad. Det gjelder også dunk eller sekk for plast. Det er faktisk mange som har benyttet seg av denne muligheten, og det veldig bra. Det er viktig at mest mulig av disse avfallsfra­ksjonene blir utsortert så mye som mulig, sier Agder Renovasjon­s daglige leder.

Må betale for restavfall­sdunk

Men ønsker abonnenten å bytte til en større restavfall­sdunk, må hun betale. Dette har renovasjon­sselskapet kostnader knyttet til behandling­en av.

– Men papir/papp, plast og glass/metall får vi godtgjort fra returselsk­apene vi leverer dette til. Det bidrar til å holde gebyrene nede og er bra for miljøet og bra for økonomien, sier Jernquist.

Ikke lukt fra matavfalle­t

Heller ikke fra matavfalls­dunkene kommer det mye ubehagelig lukt ifølge daglig leder. Disse tømmes ukentlig og også her gir den nye ordningen store forbedring­er.

– Og kommer det lukt, så er det abonnenten som er ansvarlig for å spyle dunken ren, dersom det er nødvendig for å fjerne eventuell lukt, minner Jernquist om.

Lukt fra de nedgravde

– Hvordan fungerer de nedgravde anleggene, som dere har noen av allerede, og som dere skal anlegge flere av etter hvert?

– Her har vi noe større utfordring­er. Tømmebilen­e som håndterer disse anleggene har et lukket spylesyste­m, slik at vi får spylt de nedgravde konteinern­e med jevne mellomrom, forsikrer daglig leder Anita Aanonsen Jernquist i Agder Renovasjon.

 ?? FOTO: VIDAR FLØDE ?? MÅ SPYLES: Fra de nedgravde anleggene som her i Grensen i Arendal, kommer det lukt til tider. Konteinern­e under bakken blir spylt med jevne mellomrom.
FOTO: VIDAR FLØDE MÅ SPYLES: Fra de nedgravde anleggene som her i Grensen i Arendal, kommer det lukt til tider. Konteinern­e under bakken blir spylt med jevne mellomrom.
 ?? FOTO: STEIN HARALD ØIGÅRD ?? TÅLER VARMEN: De tette plastdunke­ne avgir lite lukt. Det gjelder både restavfall­sdunker og matavfalls­dunker. Dersom de blir fulle, er det gjerne grunnet for svak kildesorte­ring fra abonnenten­s side.
FOTO: STEIN HARALD ØIGÅRD TÅLER VARMEN: De tette plastdunke­ne avgir lite lukt. Det gjelder både restavfall­sdunker og matavfalls­dunker. Dersom de blir fulle, er det gjerne grunnet for svak kildesorte­ring fra abonnenten­s side.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway