Agderposten

20 millioner for en tapt ungdom

Hver person som faller utenfor, koster samfunnet 20 millioner kroner. – Det er lønnsomt å bruke 20 millioner på en ungdom for å forhindre at de faller utenfor, sier Victor D. Norman.

- ▶ Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no ▶

Hva koster en dårlig barndom? hadde han kalt foredraget som åpnet årets Arendalsko­nferanse, som også heter Fremtidens kommuner. Årets tema er Tidlig ute og handler om hvordan kommunene kan bli bedre på å investere tidlig i barn og unge, slik at de ikke skal falle utenfor samfunnet.

– Tidlig innsats som virker er den beste investerin­gen, sa Norman som altså har regnet ut at en person som faller utenfor samfunnet, koster 20 millioner kroner.

Må satse på de unge

– Det er viktig at dere ute i kommunene nå starter en lobbyvirks­omhet for å forhindre at all verdi går til sånne som meg, som er en del av eldrebølge­n. Vi bruker alle pengene våre på å reise, kortreist mat og slow food. Så når vi behøver hjelp, skal vi ha rødvin på senga og full pleie. Vi må satse mye mer på de ung, slik at de kan komme ut i arbeidsliv­et, tjene penger og betale skatt og holde samfunnet i gang, fortsatte en engasjert Norman.

– Vi er nødt til å få flere unge inn i arbeidssty­rken, ikke bare av økonomiske grunner, men også for å få nok pleiere, påpekte han.

– Hvert eneste årsverk gjør belastning­en på kommunene mindre. Derfor er det nødvendig med tidlig innsats for å forhindre at den tsunamien av en eldrebølge vi vet kommer, kveler oss totalt, advarte han.

For stort fokus på eldre

Victor Norman mener det i dag er en utrolig oppmerksom­het mot eldre, deres vel og vel og ikke minst økningen i antall i årene fremover.

– Forebyggin­g og tidlig innsats ser ut til å tape i denne sammenheng. Jeg har holdt masse foredrag om dette de siste 20 årene, men storsamfun­net er ikke villig til å betale det det koster å inkludere alle i samfunnet, mente han.

God barndom er viktigst

Norman mener at det viktigste med at alle får en god barndom, er barndommen i seg selv,

– Ikke på noe stadium i livet har vi evnen til å bli mer lykkelig og mer ulykkelig enn i barndommen. Derfor er det så lønnsomt å gi alle barn en god oppvekst. Den barndom og ungdom vi går flipp av fordi samfunnet ikke vil inkludere, får vi aldri igjen, minnet han om.

– Lønnsomhet handler ikke bare om penger, minnet han om.

Samtidig pekte Norman på at vi lever av hverandres arbeid. 75 prosent av nasjonalve­rdien i Norge skapes av armer og hode.

– Uten disse 75 prosentene hadde vi vaert en fattig nasjon, sa Victor D. Norman. SAMFUNN

– Jeg er en av dem som falt utenfor, fortalte han da han kom alene ut på scenen som en av flere som fortalte om utenforska­p og hvor viktig det er med tidlig ute med forebyggin­g blant barn og unge.

Dale som ble tildelt Tarjei Vesaas’ debutantpr­is i 2016 og Sørlandets litteratur­pris i 2017 for sin novelle Arbeidsnev­er, vokste opp i Froland på 90-tallet.

– Jeg var en av dem som falt utenfor. Jeg ble mobbet for vekta mi og fordi jeg ikke sprang 60 meteren noe saerlig raskt, fortalte han deltakerne i Arendalsko­nferansen torsdag.

Dales hverdag var så tung, at han ikke klarte å konsentrer­e seg på skolen.

– Jeg klarte ikke å tenke på annet enn hvordan jeg skulle komme meg helskinnet gjennom dagen, fortalte han.

Dermed klarte han ikke å følge med i timene på skolen.

Bedre ble det ikke da han havnet på Arendal videregåen­de skole på Tyholmen og fikk en gymlaerer som mente at alle skulle utføre alle øvelser like raskt.

– Han sa til meg at jeg ville vaere død før jeg fylt 30. Håper han hører meg i dag, for nå er jeg 34. opplyste han.

I dag tar han førskolela­ererutdann­ing og er forfatter.

– Jeg ble allerede mobbet og følte meg utenfor. Da jeg så i tillegg opplevde at skolen skapte tapere, ble det for mye, innrømmet Dale.

Dale har klart seg, men mange gjør ikke det. Hver 4. elev klarer ikke å fullføre videregåen­de i løpet av fem år. I dag står 700.000 nordmenn utenfor arbeidsliv­et og mottar ytelser fra Nav.

 ??  ?? UTENFOR: Forfatter Jan Kristoffer Dale ble mobbet både på barneskole­n og videregåen­de.
UTENFOR: Forfatter Jan Kristoffer Dale ble mobbet både på barneskole­n og videregåen­de.
 ??  ?? MÅ PRIORITERE: Økonomipro­fessor og myndighete­ne som sier dette ikke er lønnsomt.
MÅ PRIORITERE: Økonomipro­fessor og myndighete­ne som sier dette ikke er lønnsomt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway