Agderposten

Får kritikk for lite

NRK, P4 og Radio Norge oppfylte i hovedsak forpliktel­sene som allmennkri­ngkastere i 2017, ifølge Medietilsy­net. NRK hadde imidlertid for lite nynorsk.

- ▶ Alexander Vestrum, NTB redaksjone­n@agderposte­n.no

I tillegg kritiseres statskanal­en for manglende tilbud til unge på samisk, ifølge en pressemeld­ing fra Medietilsy­net.

– Medietilsy­net har kommet til at det foreligger brudd på to av kravene som stilles til NRKs programvir­ksomhet. Dette gjelder kravet om jevnlige program for unge på samisk og kravet om 25 prosent nynorsk på radio, TV og nett, opplyser tilsynsdir­ektør Mari Velsand.

Andelen nynorsk på NRKs TV-kanaler var i gjennomsni­tt 23,8 prosent, på radio 23 prosent og på internett 16 prosent, ifølge Allmennkri­ngkastings rapporten 2017.

– Her forventer vi at de tiltakene NRK har beskrevet overfor Medietilsy­net, prioritere­s, slik at vi kan se en forbedring på disse områdene fremover, sier Velsand.

Satser på unge samer

NRK oppfyller kravet om jevnlige program for barn på samisk, men ikke kravet om jevnlige program for unge på samisk.

Til Medier24 sier direktør Mona Alette Solbakk i NRK Sápmi at kanalen har satt i gang en rekke prosjekter knyttet til programmer for unge samer.

– Vi fikk kritikk for dette i fjor også, og var fullt klar over at vi sannsynlig­vis kom til å få gjentakend­e kritikk i år. Vi tar kritikken på høyeste alvor, og har allerede satt oss som ambisjon å bli unge samers førstevalg, sier Solbakk.

Mediedirek­tør Marius Lillelien i NRK opplyser at kanalen jobber med å øke nynorskand­elen. Blant annet skal de som behersker begge målformer, skrive først og fremst på nynorsk på kanalens nettsider.

Mållaget er skuffet

– Det er skuffende at NRK har lagt bak seg enda et år der statskanal­en ikke evner å oppfylle nynorskkra­vene. Vi har håpet at en god handlingsp­lan skulle få tydelige, positive utslag, men det har ikke skjedd. Nå er det bra at Medietilsy­net legger press på NRK slik at det endelig kan bli orden på dette, sier Noregs Mållags leder Magne Aasbrenn.

Aasbrenn viser til at nynorskdel­en i NRK1 TV gått ned fra 21 prosent til 20 prosent og på nrk. no fra 17 prosent til 16 prosent fra 2016 til 2017. Videre trekker han fram at handlingsp­lanen slår fast at NRK må rette saerlig oppmerksom­het på innhold som blir formidlet på internett og i sosiale medier.

– Det er overrasken­de at resultatet er dårligere enn før også på områder som skulle løftes spesielt fram, sier han.

De kommersiel­le ut av rapporten

Fra og med 2018-rapporten er ikke kommersiel­le radioaktør­er omfattet. Grunnen er at det ikkelenger har innhold s forpliktel­ser nå som det riksdekken­de FM-nettet er avviklet. Med det er en epoke over, ifølge Medietilsy­net.

– Også de kommersiel­le radioaktør­ene har noen svakheter i sitt innholdsti­lbud i 2017, men holder seg innenfor kravene som ligger i konsesjone­n. Jeg håper kanalene tar med seg bredden i sitt programtil­bud videre, selv om dagens allmennkri­ngkastings kravbortfa­ller, sier direktør Mari Velsand. (©NTB)

 ??  ?? FÅT KRITIKK: NRK er blant kanalene som omfattes av Allmennkri­ngkastings-
FÅT KRITIKK: NRK er blant kanalene som omfattes av Allmennkri­ngkastings-

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway