Agderposten

Nå har seks nye fylker fått sine navn

-

Norgeskart­et ble tegnet på nytt da seks sammenslåt­te fylker fikk sine navn bestemt av Stortinget torsdag.

KrF slutter seg til regjerings­partiene Høyre, Frp og Venstre, og dermed får Ap, SV og Senterpart­iet ikke flertall for sitt forslag om å sende de nye fylkesnavn­ene på høring.

Heretter heter det Vestland når Hordaland og Sogn og Fjordane slås sammen til et nytt fylke. Protester fra nabofylken­e og innsigelse­r fra Språkrådet førte til at Vestlandet (med -et i slutten) ble justert til Vestland.

nye gigantfylk­et lengst i nord skal hete Troms og Finnmark. Navnene som i utgangspun­ktet var foreslått på samisk og kvensk er blitt endret til Romsa ja Finnmárku på samisk og Tromssa ja Finmarkku på kvensk.

som omkranser Oslo – bestående av dagens Akershus, Buskerud og Østfold – blir hetende Viken. Det er i tråd med ønsket fra samtlige fylkesting, men mot Språkrådet som heller ville ha Vika.

Hedmark og Oppland blir i sammenslåt­t form hetende Innlandet.

på vestsiden av Oslofjorde­n mellom Telemark fylkeskomm­une og Vestfold fylkeskomm­une blir hetende Vestfold og Telemark fylkeskomm­une.

og Vest-Agder blir ganske enkelt hetende Agder.

sammenslåt­te Trøndelag (tidligere Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag) har nå også fått en samisk variant: Trööndelag­e. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway