Agderposten

SSB: Flere i jobb, men høyere rente i 2021

Oppgangen i norsk økonomi fortsetter fram mot 2021, men er skjør, ifølge forskerne i Statistisk sentralbyr­å. De ser for seg at renten øker til 3,7 prosent.

- ▶ Alexander Vestrum, NTB

SSB la torsdag en rapport om konjunktur­tendensene her i landet.

– Pilene peker oppover for norsk økonomi. I det ligger at flere kommer til å få seg jobb, flere melder seg på i arbeidsmar­kedet og for dem som har jobb, vil lønningene øke, sier forsker Thomas Von Brasch.

– Samtidig er det sånn at når det går bedre i norsk økonomi, er det også et behov for å øke renten. Det vil slå ut for dem som har gjeld, og deres renteutgif­ter vil øke. Så generelt sett peker pilene oppover, men samtidig vil det ha konsekvens­er i form av renteøknin­g, fortsetter han.

Lavere oljepris gir store utslag

SSB-forskerne minner om at konjunktur­oppgangen er skjør, og det skal lite til før perioden med lavkonjunk­tur forlenges. De har lagt en oljepris på 75 dollar i den neste fireårsper­ioden til grunn for beregninge­ne. For eksempel antar de at en pris som er 16 dollar lavere, vil gi 10 prosent lavere investerin­ger.

Norge har vaert gjennom en periode med høyere arbeidsled­ighet. I 2016 var den over 5 prosent, ifølge tallene fra Statistisk sentralbyr­å. Ledigheten har nå falt til 3,9 prosent.

– Vi tror at den fortsatt kommer til å falle, men i mye mer beskjedent tempo, og nå 3,7 prosent i 2021. Samtidig er etterspørs­elen etter arbeidskra­ft veldig høy, og det fører til at mange flere melder seg på i arbeidssty­rken, forteller SSBforsker­en.

Mer i lønningspo­sen

Samtidig kan folk vente seg lønnsøknin­g, etter flere år med moderate oppgjør.

– Nå har pilene snudd. Norsk økonomi går bedre, og lønnsomhet­en i bedriftene er bedre. Det gir rom for at lønnsmotta­kerne skal få en del av den inntekten som genereres. Det tror vi at vi kommer til å se i lønnsforha­ndlingene framover, sier Thomas Von Brasch.

Boligprise­ne falt i 2017, men utviklinge­n har nå snudd.

– Vi tror ikke at det blir noen videre kraftig prisvekst. Det at vi nå får økt tilbud av boliger utover året og at renten blir satt opp, kommer til å legge en demper på utviklinge­n, og det blir en moderat boligprisv­ekst i årene som kommer, sier forskeren.

Faktisk er økningen såpass lav at den trolig blir spist opp av inflasjone­n, ifølge SSB.

Siden årsskiftet har krona styrket seg, og SSB legger til grunn at den vil gjøre det i moderat grad i årene som kommer. Mens euroen i dag koster rundt 9,50 kroner, tror forskerne den vil ligge rundt 9 kroner i 2021.

Flere kommer til å få seg jobb, flere melder seg på i arbeidsmar­kedet og for dem som har jobb, vil lønningene øke.

Thomas Von Brasch, forsker i Statistisk sentralbyr­å (SSB)

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: JARL FR. ERICHSEN, NTB SCANPIX ?? SKJØR OPPGANG: Norsk økonomi vil bedre seg fram mot 2021, men forskere fra Statistisk sentralbyr­å minner om at konjunktur­oppgangen er skjør. Det skal lite til før perioden med lavkonjunk­tur forlenges.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: JARL FR. ERICHSEN, NTB SCANPIX SKJØR OPPGANG: Norsk økonomi vil bedre seg fram mot 2021, men forskere fra Statistisk sentralbyr­å minner om at konjunktur­oppgangen er skjør. Det skal lite til før perioden med lavkonjunk­tur forlenges.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway