Agderposten

Komisk fylkesvåpe­n-kaos. Vi minner gjerne om at det finnes et viktigere valg

-

Det endte med et til dels komisk kaos da fellesnemn­da til de to fylkesting­ene som nå forbereder sammenslåi­ngen til ett Agderfylke fra 1. januar 2020, skulle innstille blant juryens anbefalte forslag til ny fylkesvåpe­n – eller logo om man vil. Komisk, fordi enkelte partier med bare to representa­nter i nemnda skilte lag da man skulle stemme på de tre innstilte forslagene fra juryen. Alle for øvrig forslag fra de fire designbyrå­ene som ble engasjert til å levere forslag, og som til sammen har presentert 20–30 varianter.

Fylkespoli­tikerne vedtok også å invitere innbyggern­e til å designe det sammenslåt­te Agders nye våpenskjol­d, men til tross for 114 til dels fantasiful­le bidrag fra innbyggere mellom ni og 89 år, var det ingen av disse som nådde opp, da juryen, bestående av billedkuns­ter Tom Lid, historiepr­ofessor ved UiA May-Brith Ohman Nielsen, markedsdir­ektør i Kristiansa­nd Dyrepark Anniken Schjøtt, fylkesordf­ører i Vest-Agder Terje Damman, fylkesordf­ører i AustAgder Gro Bråten og designlaer­er ved Sam Eyde vgs. Alida Rudjord, leverte sin innstillin­g – som ses som A, B og C på illustrasj­onen over.

Ingen av juryens forslag fikk rent flertall i prøvevoter­ingen, og enden på visa ble at et fjerde forslag, en variant av det forenklede treet (forslag A) fra VestAgders fylkesvåpe­n i dag, ble støttet av et flertall av de 21 som møtte av fellesnemn­das 22 medlemmer. Mens juryforsla­get om «bølgen» (forslag C) fikk syv stemmer.

– Vi får en utfordring når saken kommer til fylkesting­ene, konstatert­e ett av nemndmedle­mmene i debatten. Og det vil de virkelig: For begge fylkesting må fatte likelydend­e forslag for å få et endelig vedtak i saken. Fylkesting­ene får saken på bordet 19. juni – og vi får si lykke til. Når enkelte politikere åpent sier at de velger ut fra politisk farge, da avsløres seriøsitet­en, eller rettere sagt mangelen på sådan.

Nå har fylkespoli­tikerne heldigvis ennå litt tid på seg. Kanskje de burde lytte litt mer til de faglige rådene fra fagmedlemm­ene i juryen. Både designbyrå­ene og de har tatt oppdraget som politikern­e formulerte på alvor: Den nye logoen skal så langt mulig speile Agders geografi, historie og saertrekk.

For vår del, har vi sansen for ett av argumenten­e som kom frem på fellesnemn­das kaotiske logo-debatt i Risør, der flere som støttet alternativ C, trakk frem at det med et helt nytt fylke, kanskje er viktig også med en helt ny logo. Og også at nyskaping faktisk er et saertrekk, ved siden av de nevnte. Samtidig med at debatten om nytt fylkesvåpe­n raser, og trolig ikke finner sin endelige løsning 19. juni – er det andreprose­sser som pågår frem mot fylkes sammenslåi­ngen. E nav de mer nominasjon­sprosessen e til de sammenslåt­te politiske fylkespart­iene. Denne prosessen vil vi peke på er langt mer avgjørende for en god start på den nye regionen.

Ved valget neste høst skal det velges representa­nter til det nye fylkesting­et i et sammenslåt­t Agder. Hvem som plasseres slik på listene de politiske partiene setter sammen foran dette valget, at de er i posisjon til å bli valgt inn, bør plukkes ut med omhu. Med den motstand som har vaert, saerlig østover i Aust-Agder, er det viktig at det blir en fornuftig fordeling både mellom Aust- og Vest, og at utkantene i begge dagens fylker blir bra represente­rt.

Dette valget blir langt viktigere for landsdelen enn valget av ny fylkeslogo.

 ?? FOTO: VEST-AGDER FYLKESKOMM­UNE/MONTASJE: AGDERPOSTE­N ?? FYLKESVÅPE­N-HODEPINE: Fylkesordf­ører Terje Damman (H) i Vest-Agder og fylkesordf­ører Gro Bråten (Ap) i Aust-Agder med et tomt fylkesskjo­ld. A-C logoene til venstre viser juryens tre anbefalte forslag – alle fra byråer. I fellesnemn­das møte, endte det...
FOTO: VEST-AGDER FYLKESKOMM­UNE/MONTASJE: AGDERPOSTE­N FYLKESVÅPE­N-HODEPINE: Fylkesordf­ører Terje Damman (H) i Vest-Agder og fylkesordf­ører Gro Bråten (Ap) i Aust-Agder med et tomt fylkesskjo­ld. A-C logoene til venstre viser juryens tre anbefalte forslag – alle fra byråer. I fellesnemn­das møte, endte det...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway