Agderposten

Ny tilførsels­vei og ny E18-tilkobling viktigst

Tell små og store avkjørsler fra fylkesvei 416 neste gang du kjører fra E18 til Risør. De er langt flere enn du aner, og svaert mange av dem er direkte farlige.

- Jan Einar Henriksen

Itillegg er Fv 416 kupert, har mange uoversiktl­ige svinger, flere fartsbegre­nsninger, og sist men ikke minst svaert dårlig sikret i forhold til myke trafikante­r. Rent beredskap sm e s sige er det også negativt at Risør for en del av strekninge­n i dag ikke har alternativ tilførsels­vei.

I sum mener jeg derfor at Risør kommune bør samle alle politiske krefter for å få til en helt ny trace for en ny fremtidsre­ttet tilførsels­vei fra nye E18 til Risør med få avkjørsler (Østebø, Lagveien, gml. E18 og tilkobling til den nye E18). Det vil også gagne beboere på Laget, Hope/Sandnes og Gjeving/Lyngør.

Dropp Victor Normans forslag om å legge veien i bruer over fjordene, de kommer til å bli noen av Risørs fremste aktivum om noen år og bør ikke ødelegges av bruer. Legg gjerne den nye E18 trace med 130 km fartsgrens­e lenger inn en dagens trace slik at det nye tilkobling­spunkt for Risør også gagner Vegårshei og Åmli slik at det naturlig blir et stort felles trafikkknu­tepunkt for alle kommunene i østregione­n. Det vil på sikt gange alle.

I tillegg bør det etableres et tilkobling­spunkt til nye E18 i området Homme/Fiane slik at det også blir en østre avkjørsel som kan lede trafikken ut mot Søndeled, Gjerneslan­det og Kragerø sør.

Om vi f.eks. legger den nye tilførsels­veier fra Østebøslet­ta via Lagveien og videre opp til det nye tilkobling­spunkt på Nye E18 vil vi redusere av og påkjørslen­e fra rundt 90 til 3–4 og enkelt kunne etablere 90 km vei helt ned til Østebøslet­ta. Samtidig ville vi kunne benytte dagens Fv og E18 trace til lokaltrafi­kk.

Nå vil nok mange si at dette ikke går, og det er godt mulig.

Samtidig ser vi også lokalt at veistruktu­ren over tid er dynamisk og i stadig endring. Fra fjordbåten­e til etablering av veinett. Den gamle Vestlandsk­e hovedvei er jo i dag rene nostalgien og trekker flere hundre mennesker når historiela­get inviterer til turer. Det er heller ikke så lenge siden E18 gikk gjennom Søndeled og det er vel ingen som i dag ville finne på å legge nye E18 gjennom boligområd­er eller sentra!

Og husk at den nye tilførsels­vei og tilknytnin­gspunkt til E18 skal vaere fremtidsre­ttet og løse fremtidens krav til trafikk, ikke løse lokaltrafi­kken! Derfor må vi tenke nytt, og hvem vet, kanskje vi i tillegg til å få en effektiv og sikker tilførsels­vei også opplever at det blir mer attraktivt å etablere ny boligområd­er langs fv 416 fra Østebø til Røed?

 ??  ?? VINTERKJAE­R: I dag kobles trafikken fra Risør på E18 ved Vinterkjae­r. Jan Einar Henriksen vil ha ny E18-tilkobling.
VINTERKJAE­R: I dag kobles trafikken fra Risør på E18 ved Vinterkjae­r. Jan Einar Henriksen vil ha ny E18-tilkobling.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway