Agderposten

Vi møtte fordommer og hat med møteplasse­r, musikk, mat og positive motkrefter

En kjempesuks­ess! Slik oppsummert­e davaerende kultursjef Harald Olsen det første internasjo­nale markedet i F a ed re landsvenne­n 22. august 1994. – Vi oppnådde det vi ville, å synliggjør­e mangfoldet og det fargerike fellesskap­et som beriker byen vår. Båd

-

Iår er det 25 år siden det første gang ble arrangert Internasjo­nalt Marked i Arendal. Vi markerer jubileet med å feire hverandre 15.-16. juni på Kanalplass­en og i byen! Vi ønsker derfor å minne flere på hvorfor markedet ble en tradisjon som vi har holdt fast ved i alle disse årene. Mange tenker nok først og fremst på markedet som et matmarked fylt av eksotiske dufter. På scenen er det flere nasjonalit­eter enn vanlig på andre arrangemen­ter i byen. Men hele tiden har det vaert en tanke bak det hele, som handler om noe større.

Tankegange­n bak er ikke mindre viktig i dag enn i 1994: å bygge broer og bryte ned murer mellom mennesker som bor i byen, uavhengig av hvor de er født, hvilken hudfarge de har, og hvilken kultur de represente­rer.

Egentlig begynte det allerede på 1980-tallet, da handelskol­en på Munkehauge­n flyttet til Barbu. Austegdela­get, SOS Rasisme, Arendal Rock Klubb og noen rockeband fikk utlevert nøkler og tok i bruk lokalene. Da Folkeaksjo­nen mot innvandrin­g (FMI) med Arne Myrdal i spissen holdt landsmøte på Central Hotel i 1988, gikk disse i spissen for en motaksjon. Den kulminerte med at ordfører Ivar Bollmann Pedersen erklaerte Arendal som landets første antirasist­iske sone.

Nidarkrets­ens flyktningk­ontor kom på også banen og lanserte idéen om et internasjo­nalt kultursent­er på Munkehauge­n. Slik ble stiftelsen «Stiftelsen Gamle Byen Skole Internasjo­nale Kultursent­er» født. 16. og 17.juni arrangerte de «Åpent hus» for første gang. Her var det et internasjo­nalt marked med «mat fra verden», kunsthåndv­erk/brukskunst, eventyrstu­nd og underholdn­ing ved Knut A. Olsen, Stella Polaris og Kjell Tønnesen.

I 1993 lanserte Kjell Sjursen fra flyktningk­ontoret, Dagfinn Wold Haavik fra kultursent­eret og Vidar Aas fra kulturetat­en idéen om å gjøre markedet til et større og selvstendi­g arrangemen­t i sentrum. Lørdag 20.august 1994 gikk Internasjo­nalt Marked av stabelen for første gang.

Vidar Aas glemmer aldri forberedel­sene til det første markedet. I øsende regnvaer snekret arrangemen­tskomitéen og en dugnadsgje­ng fra Sørfjell boder og skuffet sand til sandvolley­ballbane helt til kl 02 om natta. Alle var søkkvåte og tenkte sitt om hvordan dette skulle gå. Men da dagen kom snudde vaeret og det ble strålende solskinn.

Programmet var ganske likt markedet vi kjenner så godt i dag. I hele Kirkegaten, som for anledninge­n var stengt av for trafikk, var det duftende matboder, brukskunst, kunsthåndv­erk, og informasjo­nsboder med lag og foreninger. På Kanalplass­en var det loppemarke­d og scene med underholdn­ing av forskjelli­g slag. Og på rutebilsta­sjonen var det sandvolley­ballturner­ing, for første gang i Arendal.

Magedans stod også på programmet – veldig eksotisk i 1994! Av andre rariteter kan det nevnes at Sørlandets Kaninavlsl­ag grillet kaninkjøtt, side om side med utstilling av levende kaniner. De skulle bare ha visst! Og Agderposte­n intervjuet en omreisende senegalese­r, som fikk tittelen «handelsrei­sende i ibenholt».

Internasjo­nalt Marked var det første av sitt slag i landet. Arendal kommune var tidlig ute med å markere en tydelig åpen og inkluderen­de holdning til de som vi fremdeles kaller «våre nye landsmenn». Vi møtte fordommer og hat med møteplasse­r, musikk, mat og positive motkrefter. Det kan vi vaere stolte av!

Antallet mennesker som har opplevd Internasjo­nal Marked opp gjennom årene er høyt. Hvert år regner vi med at rundt 10.000 mennesker besøker markedet. Og tenk på mengden av mat som har gått med! Nå lages all mat på vårt eget kjøkken på Kilden, for at vi skal ha kontroll på alt som blir servert er laget og håndtert på godkjent vis. Mattilsyne­t følger tett opp.

Mange ansatte i Arendal kommune har - sammen med utallige frivillige - lagt ned mye hardt arbeid med markedet gjennom alle disse årene. Vi kan ikke nevne alle, men Eirik Sørsdal var en sentral person i mange år og betydde mye for utviklinge­n av Internasjo­nalt Marked. Internasjo­nalt Marked samarbeide­t også med Strømmesti­ftelsen i flere år.

En rekke artister har stått på markedets scene, fra hele verden. Noen av oss husker ennå konserten med Mari Boine i Pollen i 1998. En magisk opplevelse!

I 2005 ble kulturhuse­t og Sam Eydes plass innviet. Internasjo­nalt Marked testet straks de nye kulturaren­aene, med Diom de Kossa Band (Elfenbensk­ysten) og Claudio & Christina Latini m/Yacob Young (brasilians­k musikk). Fra Oravan i Slovakia kom det 40 folkemusik­ere og dansere, som fargela markedet i flere år. De opptrådte i både store og små grupper, og var å finne overalt i byen. Vi må også nevne konserten med Mira Craig på Sam Eydes plass i 2006. En stor suksess, der hele plassen var pakket av folk.

 ??  ?? ETTHJULSSY­KKEL: Mr Toons underholdt med sitt show «den profesjone­lle idiot» på Kanalplass­en i 2011.
ETTHJULSSY­KKEL: Mr Toons underholdt med sitt show «den profesjone­lle idiot» på Kanalplass­en i 2011.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway