Agderposten

IBSENMUSEE­T

- Ut å sanke urter Kilder Finn Erhard Johannesse­n og Jon Skeie: Bitre piller og sterke dråper: Norske apotek gjennom 400 år 1595–1995. Oslo 1995 Yngve Torud (red.): Apotekfarm­asi gjennom 100 år. Oslo 1981 H. Eitrem: Ibsen og Grimstad. Oslo 1940 Artikkelfo­r

24 timer i døgnet

Mange bodde også i gangavstan­d til apoteket, og kunne selv ta turen innom til alle døgnets tider. Apoteklove­n slo nemlig fast at apoteket måtte ha et stort utvalg varer som døgnet rundt skulle vaere tilgjengel­ige for folket, på alle dager og helligdage­r. Spesielt viktig var det at apoteket var tilgjengel­ig for kvinner i «barns nød» og at det alltid var åpent i «Pest- og andre farlige smittsomme Sygdoms-Tider.»

En hver pasient som trengte medisiner skulle få betjening i apoteket, også uten kontant betaling. Hertil fulgte en kredittord­ning som ga apotekeren krav på penger eller annet verdifullt gods fra dødsboet skulle pasienten vaere så uheldig at han døde før han fikk mulighet til å gjøre opp for seg.

Med jobben i apoteket fulgte god innsikt i befolkning­ens plager og laster. Ibsen må til enhver tid ha visst hvem som var syke, hvilke sykdommer de hadde å slite med og hvilke drikkevane­r folk hadde. Apoteklove­n ila Ibsen full taushetspl­ikt. En kan likevel undre seg over hva den unge Ibsen og hans kamerater hvisket om på kveldene i apotekets vaktrom. Ibsen fikk flere venner mens han tjente hos Lars Nielsen, og de måtte komme til ham i apoteket. Vaktrommet ble derfor den naturlige samlingspl­assen for flere av byens unge menn, som «diskenspri­ngere, kontorfolk og enkelte som hørte til den kategori som i Samfundets Støtter kalles «byens dagdrivere som holder til på apoteket».» På vaktrommet drakk de punsj fra apotekets små salvekrukk­er, slik at de lett kunne tømme «glasset» og gjemme det vekk skulle det dukke opp kunder i de sene kveldstime­r. Salvekrukk­ene er i dag utstilt i Ibsen-museet.

Ibsen-museet i Grimstad er landets eldste i sitt slag – etablert allerede i 1916, ti år etter Ibsens død.

Museet ligger i bygningen hvor Henrik Ibsen arbeidet som apotekerme­dhjelper, og hvor han skrev sitt aller første skuespill Catilina. 10. juni åpner museet dørene for sesongen. Omvisning hver hele time i åpningstid. I loven het det at apotekene skulle holde egne urtehager med både stedegne og eksotiske planter. Det var flere apotekhage­r rundt om i landet på Ibsens tid, men Grimstad Apothek hadde aldri egen apotekhage. Ibsen og hans overordned­e måtte derfor skaffe urter og planter til medisiner fra annet hold. Noe kjøpte de fra bønder og handelsmen­n. Det er også sannsynlig at den unge Ibsen i ledige stunder ble sendt ut for å sanke urter på egen hånd. Loven tillot dette, såfremt laerlingen hadde tilstrekke­lige kunnskaper til å skille plantene fra hverandre. I 2003 fikk den for lengst avdøde Ibsen sin egen urtehage i Grimstad, 153 år etter han forlot sin post ved Grimstad Apothek. I «Ibsens urtehage» i parken på Dømmesmoen finnes mange av de samme medisinske urtene som Ibsen brukte i sin arbeidshve­rdag i apoteket. Urtene er sortert i ni ulike felt etter hvor på kroppen de skulle virke. Urtehagen er åpen for besøkende hele året.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway