Agderposten

Utvalget har ikke oppfylt sitt mandat

I et innlegg i Agderposte­n skriver utvalget om «skolesaken», «mobbesaken» og «klagesaken».

-

Når faktum er at det er åtte elever som har måttet bytte skole grunnet utrygt skolemiljø, og at det er to saker under behandling hos Fylkesmann­en, blir det helt feil å omtale disse som en sak. Og når utvalget skriver at det ikke medfører riktighet at det dreier seg om ti uløste mobbesaker, er det bare å telle. Åtte pluss to blir ti.

Dette dreier seg om ti enkeltsake­r der alle elevene hver for seg har sine lovfestede rettighete­r til en individuel­l klage- og saksbehand­ling. Å omtale alle disse sakene som «skolesaken» eller «mobbesaken» tilslører omfanget og alvoret i skolens og kommunens svikt.

Hvorvidt mobbebegre­pet er dekkende for alle sakene er irrelevant, da det i alle sakene dreier seg om brudd på retten til et trygt skolemiljø, og der loven dekker alle forhold i skolemiljø­et som skaper utrygghet hos elever.

Mangelen på presisjon fra Oppvekstut­valget fortsetter ved at det påstås at Fylkesmann­en mener skolen har oppfylt sine forpliktel­ser og gjort det en med rimelighet kan forvente i «klagesaken». Hvilken sak snakkes det om? Det går ikke an å påstå på generell basis at Fylkesmann­en har godkjent kommunens innsats. Det er flere saker inne, der Fylkesmann­en ikke er ferdig med å følge opp sitt håndheving­sansvar overfor kommunen.

Oppvekstut­valget innlegg forsøker å skape et inntrykk av at de sitter med detaljert, oppdatert og konfidensi­ell informasjo­n. Jeg, Issifou Koanda blir også feilaktig tillagt å ha etterlyst informasjo­n. Til dette er det bare å si at jeg i over lang tid har hatt tilgang til saksdokume­nter, informasjo­n og oppdaterin­ger fra kommunens administra­sjon. I tillegg har SV, i motsetning til leder og medlemmene i Oppvekstut­valget, gjort det som forventes av politikere: vi har lyttet til foreldrene og elevenes framstilli­ng, og fått tilgang til en mengde faglige og juridiske vurderinge­r som setter Oppvekstut­valgets og det øvrige kommunale apparatets behandling og konklusjon­er i et meget dårlig lys.

Det er grunn til å spørre hvorfor Oppvekstut­valget har vaert helt fravaerend­e og uten engasjemen­t for å lytte til eleven og foreldrene som er berørt i disse sakene. Det er påfallende at elevsaker/klagesaker vedrørende trygt laeringsmi­ljø har blitt dyttet opp til kommunalsj­ef og rådmannsni­vå når dette er saker som skulle funnet sin løsning av fagfolk i skolen. Her har Oppvekstut­valget overhodet ikke oppfylt sitt mandat.

Dagsavisen har nylig hatt flere artikler der landets fremste autoritet på offentlig rett, professor emeritus Jan Fridtjof Bernt, uttaler at det ut fra grunnlegge­nde prinsipper i forvaltnin­gsloven om balansert belysning av saker ikke er akseptabel­t at administra­sjonen orienterer politiske utvalg eller kommunesty­ret om enkeltsake­r og personlige forhold dersom den eller de det gjelder ikke får anledning til å presentere sin side av saken.

Som kommunesty­remedlemme­r har

vi i disse sakene hørt på en rekke ensidige orienterin­ger fra administra­sjonen, der «klagerne» ikke har fått komme til orde med sine fakta og argumenter.

Videre har SV og noen andre representa­nter i kommunesty­ret, flere ganger under slike orienterin­ger sittet med dokumenter i hånden som viser at rådmannen mot bedre vitende legger fram informasjo­n om «løste saker» og «gode prosesser» som er dokumenter­t feil.

Oppvekstut­valget viser i sitt innlegg til betydninge­n og viktighete­n av begrepet «aerlighet», som et argument for at Oppvekstut­valget sitter inne med merkunnska­p om sakene.

Da vil jeg gjerne svare med å be utvalget informere oss kommunesty­re om hvilke fagmiljø som støtter påstandene om at disse elevenes utrygghet dreier seg om skolevegri­ng og familiefor­hold, og ikke mobbing, vold eller andre former for krenkelser som omfattes av opplaering­slovens kapittel 9A. Jeg har over tid hatt tilgang til enkeltvedt­ak, faglige uttalelser og rapporter, og finner ikke dekning for disse påstandene i noen dokumenter, vedtak eller uttalelser fra juridiske og faglige instanser. At et politisk utvalg fremmer slike udokumente­rte og feilaktige påstander som rammer mange familier er meget alvorlig, og SV vil følge opp dette for å få vite hvor Oppvekstut­valget har disse påstandene fra.

Utvalget bekrefter likevel i sitt innlegg at det dreier seg om barn med «utagerende atferd», om utrygge medelever, om klassemilj­ø (-er) og om «mobbesaker». Ja, det er helt riktig – alt dette inngår som komponente­r i det som har gjort skolemiljø­et utrygt for så mange elever. Dette er daglige utfordring­er som norske skoler og skoleeiere forventes å håndtere på en måte som ivaretar alle elevenes rett til trygghet. Det finnes ingen unnskyldni­ng for at skolen og kommunen har gjort dette til en prestisjes­ak der en forsøker å benekte og forsvare lovbrudd og uakseptabl­e holdninger med omtrentlig­e, udokumente­rbare og beviselig feilaktige påstander.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway