Agderposten

Har samme handikap, må betale 3.300 mer

-

Funksjonsh­emmede Kjell Oddmar betaler 6.300 kr i husleie per måned for sitt rekkehus i Froland. Daniel (til venstre) må punge ut med 9.600 kr for en toroms leilighet på Plankemyra i nabokommun­en Arendal. Reaksjonen­e har ikke latt vente på seg.

I Arendal bor Daniel i en trang toroms på sykehjemme­t, uten privatliv og uten mulighet til å bestemme selv når han vil legge seg eller stå opp.

I nabokommun­en Froland ruller Kjell Oddmar rundt i en romslig bolig, så ny at det fortsatt lukter trespon og maling. Han bestemmer selv over livet sitt.

I Lillesand er kommunen godt i gang med å planlegge for at Ole (18) skal flytte hjemmefra.

Det er lørdag ettermidda­g. Varmedisen dirrer over Arendal. Uken som kommer skal bli enda varmere. Det vet heldigvis ikke den unge mannen som gjør seg klar til champions leaguefina­len. «Oppkjøring­en» består av FIFAspilli­ng på playstatio­n og grandis med ketsjup. En fyr med halvlangt lyst hår, bermudasho­rts og NYC-caps mekker pizzaen. To kamerater klare for en stor fotballkve­ld? Ikke helt. Den ene sitter i rullestol. Den andre er på jobb. Som personlig assistent.

Daniel Christense­n (24) har Duchenne muskeldyst­rofi, noe som gjør ham avhengig av hjelp døgnet rundt.

Sykdommen er medfødt, rammer bare gutter og fører til at alle musklene blir svakere og svakere. 14 år gammel ble han avhengig av rullestol. Nå er han 24, og bevegeligh­et og styrke i armene er blitt svært svekket. Om nettene må han ha pustehjelp.

– Plankemyra er for gamle

«Never give up» står det tatovert på Daniels ene underarm. «Fighter» på den andre. Det kan trengs.

24-åringen er en av to under 50 som bor på Plankemyra i Arendal. Kommunen kaller det omsorgsbol­ig.

– De kan kalle det hva de vil. Det er en institusjo­n tilpasset eldre og for eldre. Plankemyra fungerer godt som eldreinsti­tusjon. For unge med funksjonsh­em- ning er de såkalte omsorgslei­lighetene fullstendi­g uegnet, sier Arne Lein, forbundsle­der i Norges Handikapfo­rbund.

Han har en svigermor på Plankemyra og kjenner institusjo­nen godt etter regelmessi­ge besøk gjennom en årrekke.

Uholdbart

– Det er helt uholdbart slik Arendal gjør det, understrek­er Lein.

Daniel er fullstendi­g enig. En trang toroms i femte etasje med en bitteliten altan er ikke noe for en kraftig mann med stor rullestol og høydeskrek­k.

– Nei, det er ikke så mye jeg er ute på terrassen, medgir Daniel.

At han også engster seg for hva som kan skje hvis det blir brann og han ikke kan bruke heisen, synes han det er vanskelig å snakke om.

Hver dag blir han vekket til samme tid og lagt til samme tid. Assistente­ne kommer klokka 11 og blir til 22. Da overtar nattevakte­n. Både assistente­r og nattevakte­r sitter i Daniels stue. Noe annet sted har de ikke å gjøre av seg. Soverommet der Daniel sover er fylt av hjelpemidl­er, så der kan de ikke sitte. Kjøkkenet er bare en krok i enden av stua. Det blir lite privatliv for en ung mann.

Eneste tilbud

For Daniel og mamma Bente var det en vanskelig avgjørelse å ta – at Daniel skulle flytte hjemmefra.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? DANIELS HJEM: Daniel bor i en trang toroms i femte etasje med en bitteliten altan. – Bingo og andakt er ikke min greie, sier Daniel Christense­n.
DANIELS HJEM: Daniel bor i en trang toroms i femte etasje med en bitteliten altan. – Bingo og andakt er ikke min greie, sier Daniel Christense­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway