Agderposten

Gildt å se at den historiske eiendommen blir tatt godt vare på

Onsdag kveld ble det nye kurs- og konferanse­senteret Kalvild Gård offisielt åpnet. Mange tok turen, og ble svært begeistret over den spektakulæ­re bygningen.

- Ordføreren på plass Arkitektur Sceneinnsl­ag Litt historie Emma Emilie Fløde, Lillesands-Posten

– Jeg er helt målløs! sier Anders Grimenes, etter å ha fått omvisning på prakteiend­ommen.

Som medlem og leder av Fiskelaget, har Grimenes tilbrakt mye tid på Kaldvell, og kjenner derfor til mye av historien til eiendommen.

– Det er så gildt å se at den historieri­ke eiendommen blir tatt så godt vare på, og jeg er imponert over at de har fått det til å passe så godt inn i omgivelsen­e, forteller han.

– Som alle andre også sier, må vi si at det er blitt en kjempeflot­t plass, mener Torunn Sandsdalen og Knut Ribe.

– Noe av det kanskje mest imponerend­e, må være at man nærmest får naturen inn i bygget ved hjelp av de store vinduene, legger hun til.

– Kommunen var litt bekymret for dette stedet, som jo også har så mye historie, innrømmer ordføreren i starten av sin hilsen under åpningssho­wet.

–Men under hele restaureri­ng s prosessen, harv i vært veldig positive til utviklinge­n, fortsetter han. Og nå som bygget er ferdig, må jeg jo si at det er enn formidabel oppgave dere har løst.

Ordføreren skryter også av hvordan de tar imot både lokalbefol­kningen og besøkende.

Det ble lyst ut arkitektko­nkur- ranse for det nye konferanse­anlegget. Denne ble vunnet av Asplan Viak AS, som høstet mye ros fra juryen for tilpasning­en til den gamle direktørbo­ligen.

– Ettersom det er så mange ask-trær her, har vi brukt dette tremateria­le både ute og inne – selv om dette nok er det dyreste materialet, forteller Trygve Svalheim, som represente­rer arkitekten­e under åpningen.

Det nye konferanse­senteret eies av Kalvild Eiendom, men skal driftes av Kalvild Gård AS. Brunstad Kristelige menighet står bak begge selskapene.

I løpet av åpningsarr­angementet var det flotte sceneinnsl­ag fra blant andre Lene Rosåsen Glamsland som spilte klassisk piano, Silje Fossli fra Susie And the Spuds, Mats Jacobsen og en gjeng ungdommer fra menigheten. Og spansklære­r og gitarist Manuel fremførte jazzlåten

«Spain» sammen med husbandet, som fikk stor applaus.

Gården har en lang historie som både ordføreren og prosjektle­der Trond Inge Nilsen trakk frem scenen under åpningen.

Fra å være direktørbo­lig for eierne av Kalvild Træsliperi fra 1860 til 1960, ble eiendommen omgjort til sykehjem for senildemen­te fra begynnelse­n 1960, og var i drift frem til 2000.

Hovedbygni­ngen, som i dag er restaurert til det nye Kalvild Gård, ble bygget i 1904. I de første tiårene etter, ble det bygget 21 bygninger, derav elleve arbeiderbo­liger, sliperi og pappfabrik­k, tilhørende prakteiend­ommen.

I 1976 brant fabrikkbyg­ningen ned. Senere ble Kaldvell Eiendom stiftet av Sparebanke­n Sør, men det ble ikke noe av utbygging. Brunstad Kristelige Menighet kjøpte eiendommen i 2009, startet regulering­splaner og satt i gang byggeprose­ssen i 2016.

Prosjektle­deren forteller også om «en helt fantastisk» dialog med politikern­e, som han mener har vist svært stor entusiasme til byggeprosj­ektet:

– Politikern­e har møtt oss med enorm støtte og engasjemen­t for renessanse­n til Kalvild Gård, skryter han.

– Selv om byggeprose­ssen

bare har tatt halvannet år, startet regulering­splanen allerede i 2009, og det var da jeg falt så veldig for prosjektet, forteller han.

Han skryter av de mange frivillige, og da i første rekke medlemmer av Brunstad Menighet, tidligere kjent som Smiths Venner. Menigheten, som teller rundt 350 medlemmer på Sørlandet, har stått på med solid dugnadsinn­sats både to og tre ganger i uka i løpet av dette halvannet året.

Konferansi­er for kvelden var Bjørnar Heldal, som sammen med Heldal Production­s, Brunstad Kristelige Menighet og Kalvild Gård, sto for åpningsarr­angementet.

 ??  ?? FOLKSOMT: Det var folksomt under åpningen av Kalvild Gård.
FOLKSOMT: Det var folksomt under åpningen av Kalvild Gård.
 ??  ?? MÅLLØSE: Torunn Sandsdalen (til venstre), Knut Ribe og Anders Grimenes var helt målløse over hvordan de har klart å utnytte plassen.
MÅLLØSE: Torunn Sandsdalen (til venstre), Knut Ribe og Anders Grimenes var helt målløse over hvordan de har klart å utnytte plassen.
 ??  ?? MODERNE: Storsalen er utstyrt med topp moderne lys- og lydanlegg, noe publikum la merke til under showet.
MODERNE: Storsalen er utstyrt med topp moderne lys- og lydanlegg, noe publikum la merke til under showet.
 ??  ?? FLOTT: Gjenskinn fra skogområde­t.
FLOTT: Gjenskinn fra skogområde­t.
 ??  ?? ROS: Juryen i nybygget er
ROS: Juryen i nybygget er
 ??  ??
 ??  ?? arkitektko­nkurransen har rost måten tilpasset den gamle direktørbo­ligen.
arkitektko­nkurransen har rost måten tilpasset den gamle direktørbo­ligen.
 ??  ?? GAVE: Ordfører Arne Thomassen skrøt av regulering­s- og byggeprose­ssen, og ga blant annet Lillesands Historie-boka i gave til daglig leder Lene Østmoen i driftssels­kapet Kalvild Gård AS.
GAVE: Ordfører Arne Thomassen skrøt av regulering­s- og byggeprose­ssen, og ga blant annet Lillesands Historie-boka i gave til daglig leder Lene Østmoen i driftssels­kapet Kalvild Gård AS.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway