Agderposten

– Mykland var 100 meter fra avfolking

I dag er det 10 år siden gnisten antente en av Norges største skogbranne­r. Ordføreren den gangen står tankefullt i landskapet der flammene slukte verdier for 100 millioner.

- Inger Stavelin inger. stavelin@agderposte­n.no

Sigmund Pedersen var ordfører i Froland da alarmen gikk mandag den 9. juni. Det var knusktørt i heiene på Mykland, og gnister fra skogsmaski­ner fatet i det gule gresset.

25 bygninger brant

Gamleordfø­reren tar oss med ut i terrenget i Myklandsda­len, der 19 hytter brant ned. I alt tok brannen 22 hytter og 2-3 skur og koier, ifølge daværende brannsjef i Østre Agder brannvesen Jan Kongsvik på et folkemøte i Mykland tre måneder etter brannen. Anslått verdi: 10-20 millioner kroner.

Skog for over 30 millioner

Det ble et drama. 77 mennesker måtte evakuere fra hjemmene sine. 14 skogeiere ble rammet. Kongsvik oppga det skadde området til å være på 27.000 mål – like stort som Tromøy i Arendal. Derav 19.000 mål produktiv skog til en verdi av over 30 millioner kroner. Mange mistet strømmen, fordi ledninger og stolper brant opp.

Ledelsen i Østre Agder Brann- vesen fikk mye kritikk etter brannen. At de ikke tok hensyn til varslet vindøkning, at de ikke hadde tilstrekke­lig vakter ute den første natta da de mente de hadde kontroll, at de var for sene med å be om helikopter­støtte og ikke hørte på lokalbefol­kningen som kjente landskapet og veinettet.

Hoppet over veien

Vinden økte og skiftet stadig retning, og brannen blusset opp igjen. Etter hvert fikk slokkemann­skapene fire-fem ulike fronter der de måtte prøve å få kontroll.

– På tirsdagen, dag to, blåste flammer og gnister fra tretropp til tretopp og hoppet over veien her, forteller Pedersen.

Da begynte det å bli farlig også for bebyggelse­n i Mykland. Flammene åt seg mot den åttekanted­e kirken fra 1832 og de store gårdene rundt den.

Bygda ville blitt nedlagt

– Da gjorde brannfolka en formidabel jobb – med livet som innsats. Hadde de ikke klart å stoppe brannen der, før gårdene, kirken og butikken, da tror

jeg Mykland ville blitt lagt ned. Jeg tror ikke de hadde orket å bygge det opp igjen, sier Pedersen.

Flammene ble stoppet rundt 100 meter fra kirken.

Fikk 10 millioner

Mykland var en fraflyttin­gs-bygd med 340 innbyggere under brannen. Selv om det ble opprettet et fond på 10 millioner kroner for å hjelpe med nye inntektsve­ier og ny giv etter brannen, har nedgangen fortsatt. Nå teller bygda bare 300, og det er bare 16 elever igjen på skolen. Dermed er det som truer bygda i dag, at skolen kan bli lagt ned, forteller Pedersen – ti år etter den forrige trusselen.

Sigmund Pedersen er blant kritikerne til brannledel­sen den gangen. Han synes ledelsen tok flere gale beslutning­er i starten.

Kunne brukt noen mill.

– De hadde ingen erfaring med en så stor brann. Men jeg har en mistanke om at økonomi også var en del av det. Nå som vi vet at de samlede kostnadene kom på rundt 100 millioner kroner, vet vi at de godt kunne brukt noen millioner på å stoppe brannen i starten, sier han.

Det aller mest effektive slokkingsm­iddelet var helikoptre som tok med seg over 1000 liter vann av gangen. På folkemøtet i september 2008 imøtegikk brannsjefe­n kritikken om for sen bruk av helikopter:

Siste utvei

«Slokking fra helikopter har hittil vært ansett som ”siste utvei”. Direktorat­et for sikkerhet og beredskaps policy: ”En brann skal være vurdert som spesielt komplisert – uoverkomme­lig – før helikopter settes inn”.

Pedersen tok kontakt med Stortinget, og justismini­ster Knut Storberget bekreftet at helikopter skulle komme. I alt kom 15 helikoptre før brannen var slukket.

Gjødselvog­ner

– Frivillige mannskaper gjorde også en veldig god innsats. Blant annet ble gjødselvog­ner brukt til å sprøyte vann over skogen forebyggen­de. Det var veldig bra – nå bør alle gjødselvog­ner bare stå fulle av vann, sier han.

– Er du redd for at dette skal skje igjen?

– Ja! sier han kontant.

– Nå er det så tørt at vi har måttet stenge en privat vei jeg er med på. Det er veldig synd. Det er skummelt nå, sier gamleordfø­reren.

Men legger til:

– Heldigvis har vi lært mye av denne brannen, og brannbered­skapen er blitt mye bedre nå.

 ??  ?? 10 ÅR ETTER: Daværende ordfører Sigmund Pedersen ser utover Steane hyttefelt, der mange av de 19 hyttene som brant
10 ÅR ETTER: Daværende ordfører Sigmund Pedersen ser utover Steane hyttefelt, der mange av de 19 hyttene som brant
 ??  ?? FIKK STÅ: Av en eller annen grunn brant ikke denne hytta, selv om den lå midt i brannområd­et. Men dekkene på sykkelen som sto utenfor, smeltet vekk, forteller Pedersen.
FIKK STÅ: Av en eller annen grunn brant ikke denne hytta, selv om den lå midt i brannområd­et. Men dekkene på sykkelen som sto utenfor, smeltet vekk, forteller Pedersen.
 ??  ?? STOPPET HER: Sigmund Pedersen i området ved Mykland kirke der brannfolka fikk stoppet brannen.
STOPPET HER: Sigmund Pedersen i området ved Mykland kirke der brannfolka fikk stoppet brannen.
 ?? FOTO: INGER STAVELIN ?? opp, er blitt reist igjen. Nå i moderne utgave, og med lys og utsikt – fordi skogen er borte.
FOTO: INGER STAVELIN opp, er blitt reist igjen. Nå i moderne utgave, og med lys og utsikt – fordi skogen er borte.
 ??  ?? DRAMA: Brannfolk og mange andre sloss med flammer og røyk i dagesvis. Først på dag 12 ble brannen erklært helt slokket.
DRAMA: Brannfolk og mange andre sloss med flammer og røyk i dagesvis. Først på dag 12 ble brannen erklært helt slokket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway