Agderposten

Ikke mer mygg, men flere folk ute

Det oppleves som myggen er langt mer intens og tallrik i år. Men det er neppe tilfelle, mener myggforske­r Reidar Mehl. Heller at de varme kveldene får langt flere til å være ute på kveldene etter at sola har gått ned.

- Tore Ellingsen toel@agderposte­n.no

Ifølge den pensjonert­e insektfors­keren som sluttet i Folkehelsa for 11 år siden, da han var 70 år, er det ikke noe som skal tilsi økt bestand av mygg på våre breddegrad­er.

– I de flomutsatt­e områdene på indre Østlandet, kan det ventes mye mygg denne sommeren. Der har flommyggen som klekker i dammene fra flomvannet hatt gode kår. Men hos dere, om ikke har vært utsatt for flom, er det ikke noe som tilsier at det er mer mygg i år enn tidligere, mener Mehl.

Tørke har ikke noe å si

Han forklarer at skogsmygge­n klekket i april, og dermed har ikke den lange tørkeperio­den hatt noe å si for utbredelse­n. Den var klekket før dammene tørket opp. Og når de nå legger egne egg, blir de lagt på tørr skogsbunn, fordi dammene hvor de ble klekket ikke finnes lenger.

Myggen liker ikke sol, tørr luft og vind. Den flyr lite og sitter mye stille på dagen. Når sola går ned øker luftfuktig­heten og er det i tillegg vindstille, merker den at dyr og mennesker skiller ut co2, og kretser rundt for finne et sted å suge blod.

Varme kvelder og mye folk

– De varme sommerkvel­dene får trolig mange til å sitte ute også etter at sola har gått ned. Og er det lite vind, slik det også har vært nå, så er myggen på plass. Det er den nok ellers også på denne tida, men ofte er det kaldere og ikke så mange ute, forklarer forskeren.

– Så det er neppe mer mygg, men flere folk?

– Det kan være en forklaring ja.

Mer aktive når de er tørre

Det har dessuten vist seg at mygg og andre insekter som blir tørre, også blir mer aktive og intense. Så den myggen som kommer nå, kan være mer pågående enn om det hadde vært en fuktigere værtype.

Så er det også en sannhet og ingen myte at noen er mer utsatt for mygg enn andre.

Noen blir aldri stukket

– Vi skiller ut co2 og melkesyre som myggen merker, men det også andre stoffer som myggen reagerer på. Noen skiller faktisk ut stoffer som skremmer myggen. Så dersom noen forteller at de aldri blir stukket, så stemmer nok det. Vi avgir dessuten mer co2 og melkesyre når vi er aktive. Holder vi på noe fysisk på kvelden, kan det også virke forsterken­de på myggens aktivitet, forteller Mehl.

Det finnes dessuten myggarter som kun stikker fugler, forteller Reidar Mehl.

Totalt er det 38 myggarter i Norge.

 ??  ?? AKTIV: tørt vær som nå. Myggen er akkurat like aktiv som ellers, men kan bli litt mer hissig når det er
AKTIV: tørt vær som nå. Myggen er akkurat like aktiv som ellers, men kan bli litt mer hissig når det er

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway