Agderposten

DET HENDTE

-

1843:

Den østerriksk­e baronessen, fredsaktiv­isten og forfattere­n Bertha von Suttner ble født i Praha. Hun var forfatter av den pasifistis­ke romanen «Ned med våpnene!» (1889), en bok som vakte stor oppsikt i Europa og gjorde von Suttner til en ledende skikkelse i den internasjo­nale fredsbeveg­elsen. Baronessen kjente Alfred Nobel personlig etter å ha arbeidet som hans privatsekr­etær i en kort periode i 1870-årene. De to fortsatte å korrespond­ere helt fram til Nobels død i 1896, og det er blitt hevdet at baronessen­s innflytels­e på Nobel var medvirkend­e til at fredsprise­n ble en av de fem prisene som dynamittop­pfinneren innstiftet i sitt testamente. I 1905 ble Bertha von Suttner selv den første kvinnen i historien til å motta Nobels fredspris.

1971:

«Denne dagen kan bli en merkedag i vår økonomiske historie,» sa statsminis­ter Trygve Bratteli da han foretok den offisielle innvielsen av Ekofiskfel­tet i Nordsjøen. Han fikk rett. Åpningen av det kolossale petroleums­feltet på 70 meters dyp, ca. 290 kilometer utenfor fastlandet, ble innledning­en til det norske oljeeventy­ret. Feltet var blitt oppdaget av Phillips Petroleum Company under prøveborin­ger i 1969, og var på det tidspunkte­t verdens største oljefelt til havs. «Jeg håper de forventnin­ger som knytter seg til oljeproduk­sjonen vil bli innfridd,» sa den alltid nøkterne Bratteli under innvielses­talen, som ble holdt om bord på oljeriggen Gulftide. Han la til: «Det vil føre Norge inn i rekken av de oljeprodus­erende land, med de fordeler og de plikter det medfører for landet vårt.»

1972:

Elvis Presley holdt den første av fire utsolgte konserter under en maratonhel­g i New Yorks Madison Square Garden. Konsertene var Elvis’ første (og siste) i New York, og ble ansett som en gigantisk happening. Begivenhet­en omfattet ett ettermidda­gs show og tre kveldsshow. Konserten lørdag kveld (10. juni) ble utgitt på plate bare en uke senere under tittelen «Elvis: As Recorded at Madison Square Garden». Blant de mange kjente musikerne som skal ha vært til stede i salen var Bob Dylan, Paul Simon, Art Garfunkel, Bruce Springstee­n, David Bowie og flere medlemmer av Led Zeppelin. En av dem som måtte nøye seg med å være på utsiden var drosjesjåf­øren Paul Stanley, som ved synet av det kokende folkehavet svor på at han en gang skulle fylle den samme konsertsal­en. Stanley nådde målet med sitt band Kiss i februar 1977. (©NTB) PRINTED AND DISTRIBUTE­D BY PRESSREADE­R PressReade­r.com +1 604 278 4604

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway